Harvalle naiselle tulee luultavasti mieleen, että masennuslääkkeistä voi löytyä apu alapään vaivoihin. Näin saattaa kuitenkin olla, jos kärsit toistuvista kivuista ja kutinasta haarovälissäsi.
Vulvodynia aiheuttaa polttavaa tunnetta naisen sukuelinten alueella, ja se voi ilmetä minkä ikäisellä naisella tahansa. Tällöin kevytkin kosketus saattaa aiheuttaa voimakasta kipua, joten seksi tulee harvoin kysymykseen.
Joku saattaa muistaa Sinkkuelämää -sarjan jakson, jossa Charlotte kärsi masentuneesta vaginasta.
Tohtori Vanessa Mackayn mukaan mielialalääkkeiden on todettu helpottavan vulvodyniaa. Tämän vuoksi puhutaan joskus masentuneesta vaginasta.
– Vulvodynia aiheuttaa kipua vaginassa ja sitä ympäröivällä iholla. Sen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta uskotaan, että se voi johtua sukuelinten alueen hermojen ongelmista, Mackay selittää.
Vulvodynian tunnistaa muun muassa siitä, että siihen ei liity ihomuutoksia, kuten eräisiin sukupuolitauteihin. Kipu on polttavaa ja pistelevää, ja se pahenee istuessa. Vulvodynian aiheuttamat vaivat alkavat usein ilman varoitusta ja kestävät muutamasta viikosta kuukauteen kerrallaan. Tilaa on usein vaikea diagnosoida, sillä monet muutkin seikat aiheuttavat sukuelinten alueen kipua.
– Mielialalääkkeiden on todettu olevan hyödyksi masennuksen lisäksi hermokivun hoidossa, Mackay selittää masennuslääkkeiden tehoa vulvodyniaan.
Lähde: The Sun
Kuva: Pixabay