Onko sinullakin nämä 5 harhaluuloa hammaslääkäristä?

Suomalaisten mielikuvat poraamisesta, juurihoidosta ja röntgensäteilystä ovat hammalääkärien mukaan jämähtäneet menneille vuosikymmenille.
Erikoishammaslääkäri taklaa vanhat harhaluulot ja kertoo, miten suun terveyttä oikeasti hoidetaan 2010-luvulla.
Lapsuuden kokemuksiin tai kavereiden kauhutarinoihin perustuen monet suomalaiset välttelevät hammaslääkärin vastaanotolla vierailua viimeiseen asti. Suun terveydestä tulisi kuitenkin huolehtia ennaltaehkäisevästi, ennen kuin pikkuvaivat ehtivät kehittyä vakavammiksi. Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen kertoo asiakkaiden yleisimmistä ennakkoluuloista – ja totuuksista niiden takana.

Ennakkoluulo 1: ”Hammaslääkärissä ei tarvitse käydä, jos suu on terve.”
Totuus:
– Suu ja hampaat saattavat vaatia hoitoa, vaikka suussa ei tuntuisi minkäänlaista kipua. Säännöllisten käyntien ansiosta mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua ajoissa. Hammaslääkärisi osaa neuvoa, kuinka usein juuri sinun kannattaisi vierailla vastaanotolla, Hiltunen sanoo.
Ennakkoluulo 2: ”Huomaan kyllä ihan itse, jos suussani on ongelmia.”
Totuus:
– Harva hammassairaus pitää itsestään meteliä. Suussa voi piillä ientulehdus tai alkava reikä, vaikka päällisin puolin kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa. Ongelmat saattavat heijastua myös muualle kehoon: esimerkiksi poskiontelotulehdus voi olla peräisin hammasperäisestä infektiosta. Edes hammaslääkäri ei aina erota kaikkia suussa piileviä tulehduksia. Jos syy suussa tuntuvaan kipuun ei ratkea huolellisen tutkimuksen perusteella, voidaan hampaista ottaa 3D-kuva. Perinteistä röntgenkuvausta tarkempi menetelmä paljastaa myös hampaiden juuriin piiloutuvat tulehdukset.
Ennakkoluulo 3: ”Juurihoito on tuntikausien piina, joka on harvoin ohi kertakäynnillä.”
Totuus:
– Nykyisin potilaan hampaista voidaan ennen juurihoidon aloittamista ottaa röntgenkuva tai 3D-kuva, joka näyttää tarkasti koko hammasjuuriston anatomian. Uuden teknologian ansiosta hammaslääkäri pystyy ennalta suunnittelemaan toimenpiteet tarkasti ja potilaskohtaisesti, mikä vähentää hoidon kestoa ja lisätoimenpiteiden määrää.
Ennakkoluulo 4: ”Tuttavani kertoi, että viisaudenhampaan poisto voi aiheuttaa hermovaurion.”
Totuus:
– Etenkin alaviisaudenhampaiden poistot voivat olla vaativia toimenpiteitä, joiden kohdalla leikkauksen jälkeiset komplikaatiot olivat aikaisemmin kohtalaisen yleisiä. Nykyisin hammaslääkäri pystyy tutustumaan poistettavan hampaan anatomiaan etukäteen röntgen-kuvantamisen avulla ja suunnittelemaan toimenpiteen sen perusteella. Näin alaviisaudenhampaiden poistoon liittyvät ongelmat ovat vähentyneet merkittävästi ja valtaosa peloista on turhia.
Ennakkoluulo 5: ”Hampaiden röntgenkuvaaminen on vaarallista.”
Totuus:
– Perinteisen hammasröntgenin säteilyannos vastaa lentomatkustajan saamaa taustasäteilyn määrää matkalla Helsingistä Lontooseen – suurista määristä ei siis ole kyse. Hampaiden 3D-röntgenkuvauksen säteilyannos vastaa puolestaan pienimmillään edestakaista lentomatkaa Kyprokselle. Röntgenkuvia ei toki tule ottaa ilman syytä, mutta kuvantamisesta saatavat hyödyt ovat moninkertaisesti haittoja suuremmat, Hiltunen summaa.
3D-kuvantaminen: turvallista ja tehokasta hammashoitoa

  • Hampaista saadaan kartiokeilatietokonetomografia-tutkimuksella kolmiulotteista kuvaa jopa kymmenesosamillimetrin tarkkuudella.
  • 3D-kuvantamista käytetään etenkin hammasimplanttien suunnittelussa sekä juurihoidon, hampaanpoistojen ja hammastraumojen hoidon yhteydessä.
  • Myös hammasjuureen tai implantteihin sijoittuvat tulehdukset havaitaan tehokkaasti.
  • Menetelmä on kehitetty Suomessa. Myös hampaiden 3D-kuvauslaitteita valmistetaan Suomessa.


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Jä vastaus

Your email address will not be published.