Iltapäivällä otettujen nokosten merkitystä terveydelle on tutkittu ja tulokset ovat erittäin positiivisia

Uuden tutkimuksen mukaan mukaan sellaisilla ihmisillä, jotka ottavat iltapäivätorkut kaksi kertaa viikossa, on 48 % pienempi riski saada sydän- tai aivoinfarkti verrattuna niihin, jotka eivät ota lainkaan päivätorkkuja. Tutkimuksessa myös huomattiin, että päivätorkut enemmän kuin kaksi kertaa viikossa eivät vaikuttaneet terveyteen sen enempää.

Tutkimus tehtiin viiden vuoden aikana Sveitsissä Lausannen yliopistollisessa sairaalassa ja siinä oli mukana 3 400 ihmistä, jotka olivat iältään 35-75-vuotiaita.

Unenpuute edistää verisuonten kalkkeutumista, jolloin suonet kaventuvat ja kovenevat, ja riski kohtauksiin kasvaa. Viiden vuoden aikana tutkimusryhmässä oli 155 sydän- ja aivoinfarktia.

Jokainen tarvitsee yksilöllisen määrän unta joka yö, mutta keskiarvoisesti aikuiset tarvitsevat 7-9 tuntia ja lapset 9-13 tuntia. Jos tunnet olosi väsyneeksi päivän aikana, todennäköisesti et ole nukkunut riittävästi yön aikana. Päivätorkut on hyvä keino kuroa erotus kiinni.

Päivätorkkujen määrällä voi olla tekemistä ihmisen yleisten elintapojen kanssa. Pari kertaa viikossa torkkuja ottavat ovat yleensä muutenkin terveitä ja ovat saaneet järjestettyä elämänsä siten, että he löytävät torkuille aikaa. Joka päivä torkkuvat ovat puolestaan yleensä sairaita.

Tutkimus ei osoita aukottomasti, että riski kohtaukseen takuuvarmasti puolittuu, jos alkaa pelkästään ottaa päivätorkkuja kahdesti viikossa, vaan se vaatii myös parempia elintapoja ja stressin vähentämistä.

Paras keino vähentää riskiä sairauksiin ja vakaviin kohtauksiin on noudattaa säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja saadakseen riittävät yöunet sekä elää aktiivisesti ja terveellisesti.

Lähde: Daily Mail

Kuva: Pixabay