Onko niska jumissa aamulla, selkä jäykkänä, valvottaako puolison kuorsaus? Etenkin loppusyksyn pimeydessä hyvät yöunet ovat tarpeen, jotta herääminen ei tunnu aamulla niin vaikealta. Oikein valitut tyyny ja patja ovat se parivaljakko, joka antaa paremmat edellytykset sikeille yöunille.
Vuoteen tehtävänä on tarjota oikeanlaista tukea oikeisiin kohtiin, jotta sekä kroppa että mieli pääsevät rentoutumaan. Esimerkiksi hartiakipu voi olla merkki siitä, että niska on ollut nukkuessa jännittyneenä.
– Jos patja on niin pehmeä, että siihen uppoaa kuin pesään, ja liian korkea tyyny pakottaa vielä pään etukenoon, nukkuma-asento ei ole kovinkaan rento. Patjan pitäisi tukea selkäranka suoraan ja tyynyn kohottaa päätä sen verran, että se on suorassa selkärangan jatkona, neuvoo markkinointikoordinaattori Riikka Leskinen JYSK:stä.
Toiset tykkäävät tyynystään ja patjastaan suloisen pehmeinä, kun taas toiset suosivat spartalaista kovuutta. Mieltymyksillä onkin tärkeä rooli uutta tyynyä tai patjaa valittaessa. Yhtä tärkeä on myös nukkuma-asento: tyynyn pitää täyttää pään ja patjan väliin jäävä tila, ja patjan joustaa pepun ja hartioiden alla.
– Patjavalintaan vaikuttaa myös nukkujan koko. Mitä painavampi nukkuja, sitä jämäkämpi patja saa olla.
Kuorsaus vähenee kyljellään
Hyvä tyyny voi vaientaa myös puolison kuorsauksen – siis ilman, että rakasta siippaa pitää litistää pieluksen alle. Kuorsaus johtuu siitä, että ilman kulku ylähengitysteissä ahtautuu. Tähän voidaan yrittää vaikuttaa esimerkiksi nukkuma-asennolla.
– Oikein valitut tyyny ja patja pitävät kuorsaajan kropan hyvässä asennossa niin, että hengitys kulkee vaivattomasti ja etenkin hiljaisesti. Kun kuorsaus hiljenee, vieruskaveri pystyy nukkumaan paremmin, Leskinen toteaa.
Useimmat kuorsaajat vaikenevat nukkuessaan kyljellään. Tähän auttaa paitsi tennispallon teippaaminen kuorsaajan selkään, myös lempeä kannustaminen kylkiasentoon sopivan tyynyn avulla.
– Kuorsaajan tyynyn pitää antaa tukea niin, että kaularanka pysyy mahdollisimman suorana. Jos tyyny on liian korkea, hengitystiet ahtautuvat ja rohina alkaa taas.
Valintaan kannattaa panostaa
Kun nukkuma-asento, nukkujan koko ja mieltymykset ovat selvillä, on aika marssia tyynyjä ja patjoja myyvään liikkeeseen. Helpoimmin ostokset saa tehtyä, kun pyytää avuksi asiantuntevan myyjän.
– Myyjä tuntee tuotteensa ja nukkumisergonomian, joten hänen avullaan ostaja saa parasta vastinetta rahoilleen. Omin avuin voi olla vähän vaikea ottaa selvää esimerkiksi tyynyjen erilaisista täytteistä tai patjojen jousituksista, Leskinen sanoo.
Jos myyjän apua ei ole saatavilla, ennen ostoksille lähtöä kannattaa tehdä kotiläksyt huolella. Esimerkiksi netistä löytyy runsaasti vinkkejä vuodevaatteiden ostoon.
– Myymälässä kannattaa lukea huolellisesti tuoteseloste ja tarkistaa, mistä tyyny on tehty, sillä erilaiset materiaalit joustavat eri tavalla. Monissa tuotteissa on kerrottu myös se, onko tyyny matala, keskikorkea tai korkea. Sopivan tyynyn löytämiseen kannattaa panostaa sekä aikaa että rahaa, jos sen avulla pääsee eroon niskakivuista ja nukkuu paremmin.
Muista myös nämä:
– Valaistus. Pimeys tekee aamuherätyksistä usein entistä vaikeampia. Kun vuoteen vieressä on lempeästi valaiseva lamppu, se ei häikäise unisia silmiä, mutta piristää herääjää vähitellen.
– Matto. Syksyllä ja talvella lattiat ovat pahimmillaan niin viileitä, ettei niille halua laskea paljaita jalkoja. Pehmeä, lämmin matto vuoteen vieressä tuntuu varpaiden alla mukavammalta.
– Kofeiini. Harvassa ovat ne ihmiset, jotka pääsevät aamuisin liikkeelle ilman kahvia tai teetä. Aamuannoksen saa nopeammin, kun edellisenä iltana lataa kahvin- tai teenkeittimen valmiiksi tai säilöö ensimmäisen kupillisen termospulloon.
– Lakanat. Kun vuode on sijattu kauniilla, pehmeillä lakanoilla, vällyjen välissä on mukava köllötellä ja nukkumaankin tulee ehkä mentyä vähän aikaisemmin.