Yrittäjä Sointu Borgin pikkuveli Topi tähdittää Ylen uutuusohjelmaa Kirjolla, jonka ensimmäinen jakso nähdään tänään maanantaina (27.3.) TV2-kanavalla. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Kyseessä on on lämminhenkinen ja koskettava tosi-tv-sarja, jossa päästään seuraamaan autismin kirjolla elävien ihmisten arkea.

Ohjelmasta käy ilmi, että Helsingissä asuva Sointu ja tamperelainen Topi viettävät paljon aikaa yhdessä. Avausjaksossa urheilullinen ja elämään myönteisesti suhtautuva Topi kertoo siskolleen hakevansa parhaillaan aktiivisesti työpaikkoja. Pelkästään edellisenä päivänä mies on hakenut jopa kuutta eri työpaikkaa.

Ikäväkseen Topi on toistaiseksi saanut pelkkiä kielteisiä vastauksia hakemistaan paikoista. Topi uskoo syynä olevan ihmisten ennakkoluulot autismia kohtaan. Hän sanoo kirjoittavansa hakemuksiin aina saman tekstin: ”Minä olen autisti, mutta se ei ole ongelma työnteolle.”

– Rehellisyys on kaikki kaikessa hyvän ensivaikutelman vuoksi, Topi toteaa ohjelmassa.

– Olen hyväksynyt täysin sen faktan, että koska olen kertonut olevani autisti, en ole päässyt työhaastatteluun, hän kuvailee.

– Mutta jatkan yrittämistä aina vain uudelleen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kesken keskustelun Sointu purskahtaa itkuun. Häntä harmittaa työelämän kapeat raamit, joihin kaikkien pitäisi mahtua.

– Ei huolta sisko, ei huolta. Älä huoli, Topi lohduttaa Sointua.

– Tsemppiä vain, sisko! hän jatkaa kannustaen.

Sointu toivoo hartaasti, että työnantajat voisivat antaa Topille mahdollisuuden. Topi on monella alalla hyvin lahjakas, eikä autismi estä häntä tekemästä töitä.

– Toivon, että joku näkisi Topin arvon työntekijänä, Sointu muotoilee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Ohjelmassa Sointu muistuttaa, että autismin kirjo voi olla hyvin monenlaista. Topi ei ole syvästi autistinen, vaan häneen saa Soinnun mukaan hyvän kontaktin. Lisäksi Topilla on loistava oppimiskyky.

Topi itse kuvailee itseään vaimeamman tiivitelmätason autistiksi.

– Me otamme sisään maailman paljon voimakkaammalla kirkkaustasolla, ja se rasittaa meitä – mutta me kestämme sen ajan myötä kyllä, Topi painottaa.

Sointu on kertonut tuoreesta Kirjolla-ohjelmasta myös omalla Instagram-tilillään, jossa hänellä on yli 100 000 seuraajaa. Eilen sunnuntaina (26.3.) Sointu julkaisi Instagramin Stories-osioon pitkän kirjoituksen, jossa hän ottaa kantaa omaan esiintymiseensä sarjassa.

– Olen sarjassa vain sisko. En influencer, julkkis, asiantuntija tai mitään muuta kuin perheenjäsen. Rakastan Topia enemmän kuin mitään ja oon äärimmäisen ylpeä veljeni rohkeudesta sanoittaa näitä asioita, Sointu summaa tekstissään.

Lue myös:

Sointu Borgin pikkuveli tähdittää uutta tosi-tv-ohjelmaa – ”Topi tulee rokkaa niin isosti”

Sointu Borg antoi paljonpuhuvan vastauksen lapsiuteluihin – ”Tajusin sen vasta tänä vuonna”