Kohdunkaulan syövän yksi merkittävimmistä aiheuttajista on papilloomaviruksen (HPV) pitkittynyt infektio. Silti vain pienelle osalle naisista, joilla on HPV-infektio, tulee syöpä. Siksi muiden tekijöiden osuus kohdunkaulan syövän synnyssä on kiinnostava tutkimuskohde. Suomen Syöpärekisterin tutkija Tapio Luostarinen on selvittänyt väitöstutkimuksessaan eri HPV-infektioiden ja klamydia-infektion yhteisvaikutusten merkitystä kohdunkaulan syövän synnyssä.
Kohdunkaulan syövän ja sen pisimmälle kehittyneen esiasteen tärkeimpinä aiheuttajina pidetään ihmisen papilloomaviruksen (HPV) suuren riskin tyyppien 16 ja 18 pitkittyneitä infektioita. Nämä aiheuttavat noin 70 prosenttia kohdunkaulasyövistä. Loput 30 prosenttia johtuvat muista ärhäköistä HPV-tyypeistä. Pienen riskin HPV-tyypit 6 ja 11 aiheuttavat hyvänlaatuisia kohdunkaulan limakalvovaurioita.
Tutkimuksessa selvisi, että vaara sairastua suuren riskin HPV-infektioon liittyvään kohdunkaulan syöpään pieneni, jos naisella oli ollut myös pienen riskin HPV-infektio. Pienen riskin HPV-tyyppi toimii ikään kuin luonnollisena rokotteena suuren riskin HPV-tyyppiä vastaan.
Tällaiset havainnot avasivat aikanaan väylän rokotteiden kehitykselle. Suomessa HPV rokote on otettu rokotusohjelmaan vuonna 2013.
Tutkimusaineistot koottiin pohjoismaisiin väestöpohjaisiin biopankkeihin vuosina 1969–2001 kertyneistä seerumi-, veri-, Papa- ja syöpänäytteistä sekä Äitiysneuvolaseerumipankin näytteistä vuoteen 2004 asti.
Klamydia lisää HPV:n riskiä aiheuttaa syöpä
Klamydia-infektio on naisilla useimmiten oireeton ja kestää keskimäärin 1,4 vuotta. Klamydia aiheuttaa tulehduksia virtsaputkessa, kohdunkaulassa ja sisäsynnyttimissä.
Naisilla, joilla oli ollut joko HPV-infektio tai klamydia, oli suurentunut kohdunkaulan syövän riski, ja parin HPV-tyypin ja klamydian lähekkäisiin infektioihin liittyvä riski oli huomattavan suuri.
– Suuren riskin HPV-infektiot pitkittyvät todennäköisemmin naisilla, joilla on ollut tai on samaan aikaan klamydiainfektio, Tapio Luostarinen sanoo.
HPV16-infektioiden määrä kaksinkertaistui 1990-luvun alussa, klamydia-infektiot yleistyivät kymmenen vuotta myöhemmin. Näiden infektioiden yhteisvaikutuksena kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kasvaa edelleen.
Kohdunkaulan syöpää voidaan ehkäistä tehokkaasti joukkotarkastuksilla (irtosolukoe, ns. Papa-koe), joihin kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Joukkotarkastuksissa löydetään syöpää edeltävät muutokset, eli esiasteet ja ne voidaan poistaa, jolloin esiaste ei pääse kehittymään syöväksi.
Ongelmana on, että alle 40-vuotiaista naisista vain runsaat puolet kutsutuista osallistuu joukkotarkastuksiin. Vuosina 2009–2013 30 prosenttia kohdunkaulan syövistä todettiin alle 40-vuotiailla, kun 20 vuotta aikaisemmin heidän osuutensa oli 15 prosenttia.
Kuvassa papilloomavirus, eli HPV.