Toimistotyö onkin yllättävän vaarallista!

Monen työn tiedetään olevan vaarallista, kuten esimerkiksi palomiehen ja poliisin työt. Toimistotyötä pidetään yleisesti vaarattomimpana vaihtoehtona, mutta tämäpä ei pidäkään paikkaansa, koska toimistossa vaarat piilevät sinussa itsessäsi!
Tuoreen tutkimuksen mukaan monitorin ääressä vietetyt tunnit voivat vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti sekä sydämeen että muihin sisäelimiin. Lisäksi tutkimuksessa ilmeni, että normaalipituisia työpäiviä toimistossa tekevillä on myös normaalia hitaampi aineenvaihdunta.
Tutkimukseen osallistuneet toimistotyöntekijät eivät kuntoilleet vapaa-aikanaan, mutta tutkimuksessa otettiin huomioon kaikki mahdollinen liikunta, kuten portaiden käyttö ja työmatkat.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että istumatyö altistaa erityisesti sydän- ja verisuonisairauksille. Lähes jokaisella koehenkilöllä oli jokin terveydellinen ongelma. Yli 40 prosentilla oli vyötärölihavuutta sekä korkea veren kolesteroliarvo. Hidastunutta aineenvaihduntaa ilmeni jopa yli 50 prosentilla koehenkilöistä. Tutkimuksessa todettiin myös, että 40 prosenttia koehenkilöistä kärsi selkäkivuista.
Mitä asialle voi tehdä?
Ohje riskien vähentämiseen on hyvin yksinkertainen. Asiantuntijat suosittelevat toimistotyötä tekeville ihmisille sykettä nostavaa kuntoilua vähintään viisi kertaa viikossa. Yhden kuntoilukerran tulisi olla vähintään kolmenkymmenen minuutin mittainen. Tällöin riski sydän- ja verisuonisairauksiin vähenee huomattavasti.

Selän osalta istumatyöläisten on tärkeää löytää ihanteellinen istuma-asento, joka minimoi selkärankaan kohdistuvan rasituksen. Asiantuntijat neuvovat kiinnittämään erityistä huomiota ryhtiin sekä varmistamaan, että istuma-asento on alla olevien ohjeiden mukainen.

  • Pään asennon tulee olla mahdollisimman suorassa.
  • Monitorin tulee olla silmien korkeudella, jotta vältytään kumartumiselta.
  • Olkapäät tulee pitää rentoina ja hieman suoristettuina.
  • Alaselän tulee olla kiinni selkänojassa, jolloin tuoli tukee sitä.