Koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin voimakasoireisena sairastanut ihminen saa immuniteettia eli vastustukykyä tautia kohtaan. Hän ei siis todennäköisesti sairastu tautiin heti uudelleen.

Tämän hetken tietojen valossa on kuitenkin epävarmaa sanoa, kuinka pitkään tämä suoja kestää.

Ensimmäisten koronataudin sairastaneiden toipumisesta on kulunut vasta muutamia kuukausia ja vain taudin sairastaneita tutkimalla on mahdollista saada oikeaa tietoa immuniteetista.

On ajateltu toiveikkaasti, että Suomessakin voisi olla jo hyvin paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat sairastaneet koronan lievänä ja siksi monella voisi olla vastustuskykyä tautia vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämän väestötutkimuksen ensimmäiset tulokset kuitenkin paljastavat, että hyvin harvalla on vielä ehtinyt muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella.

Vaikka tutkittavan henkilön verestä löytyy koronaviruksen vasta-aineita, emme voi olla aivan varmoja siitä, mistä ne ovat syntyneet.

On todennäköistä, että kyseessä on ollut nimenomaan koronavirus SARS-CoV-2, mutta on myös mahdollista, että vasta-aineet ovat peräisin jostain muusta koronavirustartunnasta.

Lisäksi on vaikeaa sanoa, kuinka pitkään sairastamalla saatu COVID-19:n immuniteetti kestää.

Tietoja immuniteetista saadaan THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmun mukaan toistaiseksi ainoastaan tiedotteina eri puolilta maailmaa.

– Sairastaneilla tulee lähes kaikille tautia vastaan vahva immuniteetti, Palmu osaa sanoa tiedotteiden pohjalta.

Näitä tietoja on saatu siis sellaista potilaista, jotka on testattu eli heillä on usein ollut taudin vakava muoto.

Lievän taudin sairastaneilla immuniteetti voi puolestaan olla aivan toisenlainen.