Yksinäisyys on vaarallisempaa kuin liikalihavuus, kertoo tutkimus, jonka mukaan yksinäisyys on yksi yhteiskunnan suurimpia terveysriskejä. Yksinäisyys tappaa enemmän ihmisiä kuin ylipaino ja monet muut yleiset sairaudet. Kun ihmiset eivät täytä sosiaalisia tarpeitaan, kuten toimi ryhmissä tai rakenna ihmissuhteita, murenevat heidän sosiaaliset taitonsa pala palalta ja he vaipuvat yhä syvemmälle yksinäisyyteen.
Psykologi John Cacioppon mukaan yksinäisillä ihmisillä on paljon ongelmia nukkumisen, immuniteetin, muistin, masennuksen, alkoholin ja verenpaineen kanssa. Yksinasuvien itsemurhariski on korkeampi ja yksinäinen ihminen stressaantuu helpommin.
Cacioppo myös sanoo, että vahvat ystävyyssuhteet vaikuttavat positiivisesti mielialaan ja vahva turvaverkko lieventää huolia.
Tutkimus osoittaa, että yksinäisillä ihmisillä on jopa 50 prosenttia suurempi riski kuolla aikaisemmin kuin muilla. Pelkästään Yhdysvalloissa yli 42 miljoonaa aikuista kärsii kroonisesta yksinäisyydestä.
Ratkaisuksi ongelmaan voitaisiin tutkimuksen mukaan järjestää yhteiskunnan puolesta enemmän ryhmäkokoontumisia ja opettaa lapsia jo koulussa sosiaalisia taitoja. Myös toisista huolehtiminen on erittäin tärkeää.
Suomessa yksinäisyyteen apua tarjoavat muun muassa HelsinkiMissio ja Mielenterveysliitto.
www.helsinkimissio.fi
www.mielenterveysliitto.fi
Lähde: AllThatIsInteresting
Kuva: Pixabay