Radiojuontaja Rea Tallgren odottaa parhaillaan esikoislastaan yhdessä aviomiehensä kanssa. Tallgren on kertonut avoimesti omalla Instagram-tilillään raskautensa olleen haastava.

Asia, josta Tallgren on somessaan harvemmin puhunut on vaikea premenstruaalioireyhtymä eli PMS, josta hän on kärsinyt jo vuosien ajan. PMS:llä tarkoitetaan ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää.

Tallgren kertoo rajuista PMS-oireistaan Ylen tuoreessa haastattelussa.

Tallgrenin kuukautiset ovat lapsesta saakka olleet kivuliaat. Hän pyörtyili kuukautistensa vuoksi jo kouluikäisenä, ja häntä vietiin usein ensiapuun.

Vanhemmalla iällä Tallgren havahtui siihen, että hän tunsi aina ennen kuukautisiaan voimakasta ahdistusta, joka vaikutti vuosien saatossa vain voimistuvan. Kun hän ensimmäisen kerran törmäsi PMS-tautikuvaukseen, koki hän helpotusta siitä ettei ollut oireidensa kanssa yksin.

– Ajattelin, että herranjumala, tälle on nimi, tätä tapahtuu muillekin. En olekaan yksin, en ole tulossa hulluksi, Tallgren kuvailee Ylelle.

Tallgren sanoo tuntevansa PMS:n aikaan voimakasta itseinhoa ja aggressiivisuutta. Jokainen vastoinkäyminen tuntuu elämää suuremmalta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Vaikka Tallgren on oireyhtymästään hyvin tietoinen, kokee hän oireet joka kerta yhtä voimakkaina.

– Joka kerta pelkään, että tämä ei menekään tällä kertaa ohi. Pelko jähmettää. Mitä jos olen jatkossa aina tällainen? Mä en voi elää näin, hän toteaa.

Tallgren on kokeillut oireisiinsa niin hormonaalista ehkäisyä, mielialalääkitystä kuin jutteluapua. Mikään ei ole auttanut hänen kohdallaan.

Nyt Tallgren pyrkii oppimaan elämään oireyhtymänsä kanssa. Kuukautisten poisjääminen raskauden aikana on tuonut hetkellistä helpotusta asiaan.

– Tämä raskaus on ollut fyysisesti ja henkisesti raskasta, mutta olen helpottunut, ettei ole joka kuukausi sitä helvettiä, radiojuontaja tiivistää.

Lähde: Yle

Lue myös:

Radiojuontaja Rea Tallgren odottaa vauvaa – avautuu vaikeasta raskaudestaan: ”Tämä on ollut syynä lukemattomiin sairauslomiin”

Rea Tallgren yllätti miehen tarpeiltaan – Instagram keskeytti radiojuontajan kiusalliset avautumiset: ”Nolostuin niin paljon”