Peliarvio: The Technomancer


Spidersin kehittämä scifi-mausteiden sävyttämä The Technomancer -roolipeli sijoittuu Mars-planeetalle. Pelin aloittava introvideo kertoo olennaisen; missä on vettä, siellä on elämää. Kun vettä on vähän, se on taistelun, vallan ja sodan välikappale. Tässä kohtaa pelaaja astuu mukaan kuvaan, vastavalmistuneena Technomancer-kokelaana, jotka ovat niin sanottuja ”lain ylläpitäjiä” Marsissa erikoiskykyjensä ansiosta.
The_technomancer-12

Lyhyen hahmonluonnin jälkeen pelaaja saa esimakua sankarin kykypuista ja niiden laajuudesta. Niihin kannattaakin tutustua kunnolla, jotta tiedät kykypisteiden karttuessa paremmin, millaisen hahmon rakennat. Pelin alussa pelaaja pääsee ottamaan harjoitusmatsia oman tukikohtansa kouluttajien kanssa, ja tämä antaa jo hieman kuvaa tulevista taisteluista.

Aluksi tietoa tuntuu tulevan niin paljon, että kaikkea ei voi millään muistaa ja kontrollit tuntuvat jokseenkin kankeilta, mutta kokemuksen myötä peliin pääsee koko ajan paremmin sisälle ja puuhaa riittää perinteisestä loottaamisesta aina tehtävien suorittamiseen, tiedusteluun ja kaupankäyntiin pelin eri alueilla, taisteluita unohtamatta. Rahaa pelissä ei käytetä, vaan kaikki kaupankäynti tapahtuu erilaisia materiaaleja vastaan. Pelaajalla on myös mahdollisuus rakentaa itselleen varusteita ja aseita pelistä löytyvien työpisteiden avulla. Ahkeralle keräilijälle puuhaa siis riittää ja vaikka pelin normal-vaikeustaso voi tuntua helpolta, oman arsenaalin ahkera päivittäminen tulee etenkin pelin myöhemmässä vaiheessa tarpeeseen.
The_Technomancer-04
Hallitus, kapinalliset vai oman tien kulkija? Nämä vaihtoehdot luovat pelin laajemman kuvan. Ensimmäisen alueen ja pomotaistelun jälkeen pääset alueelle, jossa tapaat heti tiukkasävyisen esimiehesi, joka antaa sinulle tehtäviä. Suorittamalla tehtävistä tärkeimmän, määrittelet jo suuntaa, mille tielle lähdet kulkemaan. Kaikki pelin sisäiset tapahtumat vaikuttavat tulevaan ja voit itse valita oman polkusi – tämä mahdollistaa laajemman juonen ja tuo pelille runsaasti lisää elinikää monien vaihtoehtojen ansiosta. Uudelleenpeluuarvoa saa lisää myös neljän eri vaikeustason myötä. Vain tarinasta kiinnostuneille on tarjolla easy-mode, jolloin taistelut ovat huomattavasti helpompia.
The_Technomancer-09
Taistelut ovat aluksi varsin tylsää mättämistä, mutta kykyjen karttuessa niistä tulee huomattavasti monipuolisempia ja musiikin paisuessa tiedät vihollisen havainneen ryhmäsi. Alussa oma kouluttajasi on tukenasi aina ensimmäiseen pomotaisteluun asti, jonka jälkeen kadettiaikasi on ohi ja saat toimia itse ryhmäsi johtajana – aluksi kahden nuoren taistelijan kanssa. Ihmisten rekrytoiminen onkin tärkeä osa peliä, koska erilaiset tilanteet vaativat tietynlaisen porukan mukanaoloa ja voit saada myös henkilökohtaisia pyyntöjä (suoritettavia tehtäviä) tiimisi jäseniltä. AI-hahmot toimivat kelvollisesti, mutta pääasiassa toiminta pyörii Zachariahin, Technomancer-hahmosi ympärillä ja taistelun kulku määräytyy hyvin pitkälti omien toimiesi mukaan.
The_Technomancer-05
The Technomancerista löytyy myös moraalinen puoli, joka osaltaan vaikuttaa niin ryhmäsi jäseniin, kuin myös niin sanottuun karmaan – mikäli toimit pahiksena, voit taisteluiden jälkeen tappaa ihmisvastustajasi. Tämä tapahtuu ruiskulla, jolla elämänseerumi otetaan ruumiista pois. Seerumia löytyy monella eri tavalla, kuten loottilaatikoista, ihmisten taskuista varastamalla sekä myös ötököistä, joiden kohtalosta muut ryhmäsi jäsenet eivät välitä. Seerumi on kuitenkin pelin sisäistä ”rahaa” ja sen kerääminen on tärkeää.

Technomancerin sisäisestä mekaniikasta sen verran, että pelin voi tallentaa taisteluita lukuun ottamatta koska tahansa. Tämä tekee pelin tavallaan liian helpoksi, mutta luo lisää pelattavuutta ja vähentää turhautumista huomattavasti, ainakin vaikeammilla tasoilla. Lisäksi Spiders on ottanut erinomaisesti huomioon ns. turhan vaeltamisen osuuden, jota on vähennetty hyvien karttojen sekä yksinkertaisten, mutta selkeiden valikoiden avulla. Teksti saattaa olla hieman karun näköistä, mutta tarpeeksi selkeää. Jotkut hahmot tosin mumisevat tiettyjä puheenpätkiään, jolloin niistä on toisinaan hieman hankala saada selvää. Zachariah-nimisen hahmosi liikkuminen on aavistuksen kankean oloista, mutta siihen tottuu ajan myötä.
The_Technomancer-08
Kokonaisuutena The Technomancer on erittäin mielenkiintoinen seikkailupeli, jossa on todella paljon uudelleenpeluuarvoa monien juonivaihtoehtojen ansiosta, jokaisen valinnan vaikuttaessa kokonaiskuvaan ja tuleviin tapahtumiin. Erilaiset hahmovalinnat ovat myös varsin kattavia, kun voit rakentaa hahmostasi taitavan Technomancerin, ympäristöään hallitsevan Roguen, vahvan Warrior-lähitaistelijan tai yleispätevämmän Guardian-hahmon. Skill-kykypuun lisäksi hahmoille on olemassa Talent-kykyportaikko erikoiskykyjä varten. Oikein mielenkiintoinen tulokas pelimarkkinoille.
The_technomancer-13
Lajityyppi: Roolipeli
Ikäraja: 16
Julkaisuaika: 28.6.2016
Alustat: PlayStation 4, Xbox One, PC
Testialusta: PlayStation 4
Kehittäjä: Spiders
Julkaisija: Focus Home Interactive
Pelaajamäärä: 1
Technomancer_PEGI_PS4_packshot2D