V-Rally-sarjassa on aiemmin ollut kolme osaa ja V-Rally 4 julkaistaan noin 16 vuoden tauon jälkeen, Bigben Interactiven toimesta. Yllättävän paluun myötä V-Rally 4 tuo varsin mukiinmenevän rallipelin uuden sukupolven konsoleille ja PC:lle.

Henkilökohtaisesti arvostan suuresti sellaisia ajopelejä, joissa päästään nopeasti itse asiaan, ja tästä V-Rally 4 kerää pisteet.

Heti ensimmäisenä pelaaja istutetaan jylhän vuoristomaiseman hiekkaisiin olosuhteisiin ja miellyttävän kuuloinen kertoja avaa pelin saloja ennen kisaa. Ajaminen tuntuu luontevalta ja pelattavuus kerää pisteitä plakkariin. Myöhemmissä kilpailuissa kartanlukija astuu remmiin mukaan ja latelee nuotteja uskottavan kuuloisesti.

Lyhyen testiajon jälkeen päästään maistamaan suljetulla radalla ajamista ja tietokonepelaajien ohjaamat autot ärjyvät ympärillä. Äänimaailma ei television kautta kuunneltuna vaikuta niin erikoiselta, mutta hyvien kuulokkeiden kautta aitouden tuntua saadaan lisättyä ja peliin tulee heti lisää preesensiä, eli fiilis on kuin ajaisi kuskin paikalla. Graafinen anti on sen sijaan kovin pelkistettyä. Maisemat ovat paikoin hienoja lyhyissä välivideoissa ja samanlaista toivoisi ratojen pieniin yksityiskohtiin ja autoihin.

Ajan kanssa kilpailemiseen tulee lisää laaja-alaisuutta esimerkiksi tiimiin palkattavien insinöörien ja mekaanikkojen muodossa ja palkintorahaa tienaamalla pelaajan tulee huolehtia henkilökunnan palkanmaksusta. Toisinaan ensimmäisen auton oston jälkeen saadulta sponsorilta saa tuhteja porkkanoita annettujen haasteiden suorittamisesta ja rahaa kertyy kassaan myös tätä kautta kilpailuista saatavien palkintorahojen lisäksi. Ennen kilpailujen alkua pelaaja voi määritellä tietokoneajajien vaikeustason ja tämä on suoraan verrannollinen palkintorahojen määrään. Pienimuotoinen taloudenpito sopii mainiosti ajamisen kylkeen liitettynä.

Kaikkiaan avattavia autoja on saatavilla 28 kappaletta ja niiden ostaminen on välttämätöntä päästäkseen osallistumaan kaikkiaan viiteen erilaiseen kilpailutyyppiin. Realististen ajoreittien lisäksi säätilat vaihtelevat alueittain ja autot tuntuvat mukavan erilaisilta ajettavuudeltaan ja ominaisuuksiltaan.

Autoille ei ole minkäänlaista harjoitusaluetta, joten kilpailut ovat ainoa vaihtoehto testaamiselle, esimerkiksi viritysten jälkeen. Online-puolen aukeamisen myötä muita pelaajia vastaan ajaminen toimii hyvänä kehitysalustana uramoodin tulosten parantamiseksi.

Kokonaisuutena V-Rally 4 jätti varsin hyvän maun. Mikäli edellisen sukupolven grafiikat eivät pahemmin häiritse ja V-Rally 4:n ottaa vastaan hyvänä haasteena, niin pelistä saa iloa todella pitkäksi aikaa. V-Rally 4 soveltuu rallista kiinnostuneille perheen pienimmille siinä missä aikuisillekin ja sopii vaikeustasonsa puolesta sarjan veteraaneille siinä missä tulokkaillekin.

Genre: Ajopeli
Ikäraja: 3
Julkaisuaika: 6.9.2018
Testialusta: PlayStation 4 (Dualshock-ohjaimella, tukee myös rattia ja polkimia)
Muut alustat: Xbox One, PC, Nintendo Switch (13.12.2018)
Kehittäjä: Kylotonn
Julkaisija: Bigben Interactive
Pelaajamäärä: 1-2, verkossa 1-8
Pelin kotisivu: https://vrallygame.com/en