Suomen Yrittäjänaiset: ”Alkoholiverotus tappaa ravintolat”
Yrittäjänaiset tyrmää alkoholiveroon vuoden alussa tehdyt korotukset. Enää noin kymmenesosa kaikesta Suomessa juodusta alkoholista juodaan ravintoloissa. Jo nyt alkoholiverotus on tappanut lukuisia ravintoloita ja vienyt mennessään työpaikkoja.
– Nyt vaaditaan toimia, joilla ravintoloiden pitoa voisi helpottaa eikä sellaisia, jotka entisestään vaikeuttavat niiden toimintaa, Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Heli Järvinen vaatii.
– Viron tuonnin paineessa ja ravintolakulttuurin muutoksessa pitäisi vakavasti pohtia ravintoloiden arvonlisäveron alennusmahdollisuuksia tai vaikkapa talvi- ja kesäterassien lisälupia.
”Stoppi viinarallille”
Liiton uunituore puheenjohtaja Seija Estlander toteaa naisten toimivan aktiivisesti matkailu- ja ravintola-alan yrittäjinä, ja siltä suunnalta onkin kiirinyt viime aikoina huolestuttavia tietoja alan kurimuksesta.
– Terassien lupapolitiikka on ollut nihkeää, vaikka lupia lisäämällä suomalaisia voitaisiin ohjata hallitumpaan alkoholinkäyttöön valvotuissa olosuhteissa, Estlander painottaa.
Hän toteaa paraikaa valmisteilla olevan Viron viinarallia rajoittavan lakiesityksen olevan oikeilla jäljillä.
– Jatkossa alkoholin tuojan kontolla on osoitettava vilpittömyytensä ja vakuutettava tulli siitä, että yli 10 litran lasti väkeviä ja yli 110 litran olutkuorma tulee tosiaan omaan käyttöön.
Matkailu- ja ravintola-alan palvelujen kysyntä on ollut jo jonkin aikaa laskussa, ja alamäen odotetaan jatkuvan myös tänä vuonna. Alan tilannetta pahentavat kohonneet kustannukset ja verojen korotukset, jotka yhdessä pitävät alkoholin anniskelukulutuksen historiallisen alhaisella tasolla.
– Päätöksenteon linjattomuus ja poukkoilu tuntuu todella oudolta, etenkin kun työ- ja elinkeinoministeriö on nostanut matkailualan yhdeksi Suomen strategiseksi toimialaksi, Estlander alleviivaa.