Jos olet joskus ajatellut murhaavasi pomosi, et ole yksin.

Lontoon yliopiston kriminaalipsykologin tohtori Julia Shawn mukaan pomonsa murhaamisesta fantasioiminen on jopa täysin normaalia. Hänen mukaansa yli puolet ihmisistä on jossain vaiheessa ajatellut tappavansa jonkun tuntemansa ihmisen.

Shawn mukaan pomon murhaamisen yksityiskohtien fantasiointi ei ole täysin negatiivinen prosessi, koska samalla pelkkä ajatus asiasta saa työntekijän kokemaan empatiaa esimiehiään kohtaan.

Tohtori Shawn sanoo, että yleisimmät murhafantasioiden kohteet ovat pomot ja ex-kumppanit.

– Kun pohdit suunnitelmiasi, samalla ajattelet millaisia sen seuraukset olisivat ja kuvittelet millaista asian toteuttaminen oikeasti olisi – ja arvaatko, mikä päätöksesi yleensä on? Shaw kysyy.

– ”En halua tehdä sitä, koska en halua sellaisia seurauksia”, Shaw tietää ihmisten päättävän.

Shawn mukaan ihmisen taito ennakoida tekemistensä seurauksia auttaa heitä tekemään tällaisia empatiaharjoituksia, jotka ovat kriittisiä taitoja hyvien päätösten tekemiseksi, varsinkin tilanteissa, joissa täytyy toimia nopeasti. Tällaisten harjoitusten ansiosta voimme varautua moraalisesti ja henkisesti mahdollisesti joskus eteen tuleviin yllättäviin tilanteisiin, joissa meidän täytyy tehdä nopea elintärkeä ratkaisu.

Murhasta fantasioiminen ei kuitenkaan sovi kaikille edes Shawn mielestä. Esimerkiksi psykopaatit poikkeavat normaaleista ihmisistä, koska heillä ei ole kykyä empatiaan ja heidän murhasuunnitelmansa voivat valitettavasti toteutua. Shaw ei kuitenkaan halua, että kaikkia murhaajia nimitettäisiin ”läpeensä pahoiksi”, koska jotkut heistä menettävät itsehillintänsä tahattomasti.

Lähde: Independent

Kuva: Pixabay