Harmaa talous rehottaa – talousrikokset ennätyslukemissa

Verohallinnon mukaan viranomaisten tietoon tuli ennätysmäärä talousrikoksia viime vuonna.
Törkeiden velallisen epärehellisyystapausten ja verorikosten määrä on kasvanut vuosien 2012 ja 2015 välillä. Verotarkastusten ja harmaan talouden tarkastusten määrä on noussut.
Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikön kokoama julkaisu Harmaa talous – valvontatilastoja 2015 tarjoaa laajan katsauksen eri viranomaisten harmaata taloutta sivuaviin tilastoihin vuodelta 2015. Tilastoista voi seurata muun muassa Verohallinnon verotarkastustoiminnan tuloksia, poliisin ja Tullin talousrikosasioiden määriä sekä alkoholivalvonnan tilastoja.
Törkeiden rikosten osuudet nousussa
Verohallinnon rikosilmoitustilastoissa törkeiden velallisen epärehellisyystapausten määrä on kasvanut yli 22 prosenttia vuosien 2012 ja 2015 välillä. Sama kehitys nähdään törkeissä veropetoksissa. Myös törkeiden veropetosten suhteellinen osuus on korkea. Vuonna 2015 Verohallinto teki rikosilmoituksen 543 veropetoksesta, joista yli 82 prosenttia koski törkeitä veropetoksia.
Rikosilmoitukset johtavat useimmiten tuomioon: vuonna 2015 rikostuomioistuimissa päätettiin 300 juttua, joissa vastaajakohtaisia tuomioita määrättiin 272 kappaletta ja syyte hylättiin 29 kertaa.
Poliisi kirjasi vuonna 2015 ennätykselliset 1 842 uutta talousrikosilmoitusta, joka on suurin määrä viimeiseen kymmeneen vuoteen. Törkeitä velallisen epärehellisyyksiä koskevia ilmoituksia kirjattiin 310 kappaletta. Niiden määrä on noussut kolmessa vuodessa 52,7 prosenttia. Törkeiden veropetosten määrä on noussut samalla aikavälillä 33,8 prosenttia.
Tullin tietoon tuli yhteensä 856 veropetosta. Tullin tietoon tulleiden eri törkeysasteisten veropetosten määrä on kasvanut 61,8 prosenttia kolmessa vuodessa.
Verohallinto teki aiempaa enemmän verotarkastuksia
Vuosina 2014 ja 2015 Verohallinnossa tehtiin yli 4 500 verotarkastusta, kun aiempina vuosina tarkastuksia oli yli tuhat kappaletta vähemmän. Lukumäärien kasvua selittävät muun muassa painotus riskiperusteiseen tarkastustapaan ja reaaliaikaiseen toiminnan tarkastuksiin.
Myös harmaan talouden tarkastuksia tehtiin vuonna 2015 huomattavasti enemmän (1 041 kappaletta) kuin edellisinä vuosina. Vuonna 2015 havaittiin selvästi enemmän peiteltyä osinkoa kuin edellisinä vuosina.
Verkkokauppa muuttaa Tullin valvontaa
Tullin pysäyttämien tuoteväärennöksien arvo ja määrät ovat olleet laskussa samoin kuin immateriaalirikosten määrä. Kehitykseen on vaikuttanut muun muassa verkkokaupan kasvu, minkä seurauksena yksittäisten lähetysten koot ovat aiempaa pienempiä. Erityisesti korkeasti verotettujen tuotteiden kauppa on siirtymässä enemmän Internetin kautta tapahtuvaksi. Vastaava trendi on havaittu myös muissa EU-maissa.
Anniskelulupavalvonta tuottaa veroeuroja
Aluehallintovirastot ja Valvira valvovat anniskeluluvanhaltijoiden taloudellisia edellytyksiä, minkä tarkoituksena on ennaltaehkäistä ylivelkaantumista ja vähentää sellaisten toimijoiden määrää, joilla ei ole taloudellisia edellytyksiä ja luotettavuutta jatkaa toimintaa. Luvanhaltijat maksoivat vuonna 2015 noin 2 miljoonaa euroa verovelkoja sen jälkeen, kun aluehallintovirastot olivat pyytäneet niiltä selvitystä veloista osana luotettavuuden arviointia.
Tilaajavastuulakia noudatetaan aiempaa paremmin
Tilaajavastuulain pitkäjänteinen valvonta ja viranomaisyhteistyö tuottavat tulosta. Yhä useammin tilaaja on huolehtinut tilaajavastuulain mukaisista velvoitteistaan, mikä on muun muassa laskenut laiminlyöntimaksujen määriä. Myös pakollisten henkilötunnisteiden käyttö on hyvällä tasolla.
Palkkauksessa ja työaikojen kirjaamisessa on edelleen vielä paljon puutteita. Valvonnassa saadut havainnot korostavat viranomaisyhteistyön tarpeellisuutta.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit
Lataa...