Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 35-vuotiaan ilomantsilaisen perheenäidin vuoden ja kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen kolmoismurhan valmistelusta, kertoo Iltalehti.

Tuomio on ehdollinen, koska kyse on ”alentuneesti syyntakeisena tehdystä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta”.

Sosiaaliviranomaisten ja poliisin yhteistyö johtivat naisen viime vuoden huhtikuun ja elokuun välisenä aikana tekemän suunnitelman paljastumiseen, joka saatiin estettyä viime hetkellä.

Oikeudessa todistettiin, että nainen oli suunnitellut kylmäverisen yksityiskohtaisesti tappavansa miehensä, kaksivuotiaan lapsensa sekä itsensä polttamalla perheen omakotitalon.

Naisen hallusta löytyi vihko, johon hän oli kirjoittanut tarkan suunnitelman kolmoissurmasta. Hän kertoi oikeudessa, että oli ensin harkinnut muita tekotapoja ja myös harjoitellut niitä. Hän oli aikonut törmätä kallioon autolla ja oli harjoitellut muiden turvavöiden irrottamista salaa. Toinen vaihtoehto oli ollut surmata perhe häkämyrkytyksellä sulkemalla savuhormin pellit. Hän päätyi lopulta murhapolttoon, jota varten hän etsi netistä tietoja.

Nainen oli kirjoittanut muistivihkoon tarkan suunnitelman. Hän aikoi jättää pyykit pesemättä, jotta saisi niistä sytytysmateriaalia, lukita ovet, sulkea sälekaihtimet ja sytyttää palot poistumisreittien eteen. Hän myös aikoi sulkea kissan varastohuoneeseen, jotta se ei pääsisi herättämään ketää. Lyöntivälineeseenkin hän oli varautunut siltä varalta, että mies ehtisi herätä. Nainen oli poistanut paristot palovaroittimista ja ostanut sytytysnesteeksi kaksi litraa Lasolia.

Perheenäiti oli ollut hoidossa masennuksen vuoksi tehdessään suunnitelmaa. Hän koki itsensä epäonnistuneeksi äitinä. Oikeuden mukaan äiti oli kuvitellut pilanneensa lapsensa elämän niin, että tämän oli paras kuolla. Nainen myös kuvitteli, ettei puoliso selviäisi ilman häntä, minkä vuoksi myös hänet piti tappaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan nainen oli teot tehdessään ollut syyntakeeton eli mielisairas. Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan naisen mielisairaus ei riitä syyntakeettomuuteen, mutta koska ainoa motiivi kolmoissurmaan liittyi suoraan sairauteen, hänen katsottiin toimineen alentuneesti syyntakeisena.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Lähde: Iltalehti

Kuvituskuva: Unsplash