Räppäri Williamia eli Ville Virtasta ja Blockfest-festivaalin perustajaa Kalle Kallosta syytettiin vuonna 2021 Helsingin käräjäoikeudessa rahanpesusta. Joulukuussa 2021 miesten syytteet kuitenkin hylättiin, sillä käräjäoikeus asetti heidän Anom-viestintäalustalla käymänsä keskustelut hyödyntämiskieltoon.

Nyt Helsingin hovioikeus on pättänyt, että sekä Virtasen että Kallosen rahanpesusyytteet palautetaan käräjäoikeuden käsittelyyn. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Virtasen ja Kallosen epäillään häivyttäneen tai peittäneen huumerahojen alkuperää. Syytteet liittyvät laajempaan huumerikoskokonaisuuteen, jota käsitellään jo hovioikeudessa.

Anom-viestintäalusta kehitettiin aikoinaan FBI:ssa, mutta alustaa käyttäneet henkilöt eivät aluksi tienneet tästä. Alustan kautta FBI on selvittänyt eri maissa toimivien rikollisten salattua viestintävaihtoa. Viestien perusteella saatu aineisto on johtanut lukuisiin rikostutkintoihin ympäri maailmaa.

Virtasen kohdalla kyse oli viesteistä, joiden perusteella syyttäjä katsoi, että Virtanen olisi lentänyt Espanjaan kesäkuussa 2021 mukanaan 10 000 euroa käteistä rahaa.

Rahat oli väitetysti tarkoitus antaa Espanjassa huumeliigan johtajalle. William ei syyttäjän mukaan onnistunut tässä, koska johtaja vangittiin samoihin aikoihin epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista.

Hylätessään rikossyytteeet käräjäoikeus linjasi, että FBI:n peiteoperaatiolla hankittu aineisto on hankittu lainvastaisesti Suomessa ja Espanjassa olleiden henkilöiden osalta. Vakaviin rikoksiin liittyvissä tapauksissa linjaus oli eri, sillä näiden selvittämiseen katsottiin olevan niin painava yhteiskunnallinen tarve, että tiedonhankinnalle oli hyväksyttävä syy. Rahanpesurikos ei käräjäoikeuden mukaan täyttänyt riittävän vakavan rikoksen tunnuksia.

Toisella päätöksellään Helsingin hovioikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden asettaman, kyseisiä viestejä koskevan hyödyntämiskiellon. Hovioikeuden mukaan kyseisten todisteiden näyttöarvo on arvioitava ensimmäisen kerran käräjäoikeudessa.

Myös Korkein oikeus on linjannut tuoreessa ennakkopäätöksessään, että Anom-viestejä saa hyödyntää oikeudessa todisteena.

Lähde: Ilta-Sanomat

Lue myös:

Räppäri William ja Linda-rakas hakeutuivat parisuhdeterapiaan: ”Oikeasti ollut tosi hyvä päätös meiltä”

Näin Linda Manuellan ja räppäri Williamin kohusuhde sai alkunsa – takana yllättävä historia: ”Yhtäkkiä olimmekin yhdessä”