Helsingin poliisilaitos julkaisi Facebookissa selonteon kahden 15-vuotiaan pojan loppiaislauantaina Helsingissä tapahtuneesta ryöstöstä.
Pojat olivat poliisin mukaan asioineet Kampin ostoskeskuksessa sijaitsevassa kaupassa. Kun he poistuivat kaupasta, kolme hieman vanhempaa poikaa lähtivät seuraamaan heitä.
Narinkkatorilla yksi seuranneista pojista pysäytti toisen kaupassa asioineista pojista ottamalla häntä takaapäin takinkauluksesta kiinni. Hän myös uhkasi poikaa väkivallalla, ellei poika antaisi rahaa.
Kun poika kertoi, ettei hänellä ole rahaa, väkivallalla uhannut poika vaati omaisuutta toiselta viisitoistavuotiaista pojista. Toinen poika antoi uhkaajalle vähäisen summan rahaa saadakseen itsensä ja kaverinsa pois tilanteesta.

Poliisi tutkii tapahtunutta ryöstönä, koska omaisuuden anastamiseen käytettiin väkivallan uhkaa. Poliisi ilmoittaa saaneensa tilanteesta valvontakameratallenteen, jonka perusteella tapahtumaan liittyvät henkilöt ovat tunnistettavissa. Poliisi ei kuitenkaan julkista kuvia, koska he pyrkivät ensin selvittämään omin keinoin tekijän ja muiden nuorten henkilöllisyydet.
Jos tämä ei tuota tulosta, poliisi julkaisee valvontakameratallenteen ja pyytää yleisöltä apua henkilöiden tunnistamiseksi.
Rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn ryöstön minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta. Kyse on siis erittäin vakavan rikoksen selvittämisestä. Vakavan rikoksen selvittäminen mahdollistaa rikoksesta epäillyn henkilön kuvan julkaisemisen hänen henkilöllisyytensä selvittämiseksi.
Poliisi huomauttaa, että nuoret eivät aina ymmärrä, kuinka vakavasta rikoksesta on kysymys, jos omaisuuden anastamisen yhteydessä käytetään väkivaltaa tai edes uhataan käyttää väkivaltaa. Nuoret eivät myöskään ymmärrä sitä, että rikostapauksen yhteydessä poliisin julkisuuteen antama tunnistuskuva saattaa tulla internetissä vastaan vuosia myöhemmin ja haitata esimerkiksi työuraa.
Poliisin päätös olla aluksi julkaisematta kuvia on jakanut mielipiteitä. Jotkut päivityksen kommentoijat ymmärtävät, että nuorten rikokseen syyllistyneiden kuvia ei julkaista, mutta jotkut muut puolestaan ovat sitä mieltä, että kuvat pitäisi julkaista, jotta tekijät saisivat siitä opikseen.
Mitä mieltä olet, onko hyvä idea, että poliisi uhkaa julkaista kuvat, jos tekivät eivät ilmoittaudu omatoimisesti? Entä pitäisikö kuvia julkaista lainkaan, vai pitäisikö ne julkaista ilman uhkausta?

Kuvat: Facebook / Helsingin poliisilaitos