Entinen hiihtäjä Jari Isometsä, 53, kertoo ensimmäistä kertaa edesmenneen ystävänsä hiihtäjä Mika Myllylän kuolemasta Soili Pohjalaisen kirjoittamassa elämäkerrassaan Isomettän poika (WSOY).

Jari ja Mika olivat hyviä ystäviä, vaikkakin hyvin erilaisia. Ystävyys alkoi jo Jarin ollessa 18-vuotias. Kaksikko harjoitteli vuosien aikana yhdessä jopa tuhansia kertoja.

Doping-käryn jälkeen Mikan elämä alkoi mennä alamäkeen. Hänet tuomittiin kahdesti törkeästä rattijuopumuksesta sekä kolmesta pahoinpitelystä ja taisteli viimeisinä vuosinaan alkoholiongelman kanssa. Jarin ja Mikan viimeinen puhelu oli vuosi ennen Mikan kuolemaa, kun tämä soitti Jarille keskellä yötä.

”Saat soittaa mulle aina, mutta älä soita ikinä kännissä”, Jari kertoo kirjassa sanoneensa Mikalle.

Mika pyysi anteeksi, eikä Jari usko miehen suuttuneen asiasta. Jari yritti tavoitella ystäväänsä pariin otteeseen tämän jälkeen, mutta ei enää tavoittanut häntä.

Mika löydettiin kotoaan kuolleena 5. heinäkuuta 2011. Jari muistaa kuinka sai tiedon ystävänsä kuolemasta. Hän oli perheensä kanssa ajamassa mökille Äkäslompoloon, kun ystävä, hiihtovalmentaja Jan-Olof Näs soitti.

”Näs kertoi, että Mika on kuollut, tapettu, ammuttu. »Onko Mika kuollut?» Jari kysyi.”

Tieto järkytti Jaria niin, että tämä vapisi ja hänen oli ajettava auto tiensivuun. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että Mikan kuolema oli tapaturma. Jari päätti tuolloin, ettei anna asiaan liittyen minkäänlaisia lausuntoja.

Myllylä haudattiin perhepiirissä 22. heinäkuuta 2011 Haapajärven uudelle hautausmaalle. Jari ei saanut kutsua hautajaisiin, mutta on käynyt tämän haudalla muutamia kertoja.

”Säännöllisen epäsäännöllisesti Mika tulee edelleen Jarin ajatuksiin, varsinkin hiihtolenkillä.”

Kuva: AOP Maailmanmestari Mika Myllylä vuonna 1999 Itävallan Ramsaussa.

Kursivoidut kohdat ovat otteita kirjasta Isomettän poika (WSOY).

Lue myös:

Olivia Myllylä muistelee edesmennyttä Mika-isäänsä: ”Suru ei lopu koskaan”

Mika Myllylän Olivia-tytär avautuu rankasta aiheesta: ”Enkö ole oikeasti enempää elämältä ansainnut?”