C Morella nähdään itsenäisyyspäivänä kaksiosainen dokumentti Kultaiset Leijonat. Elokuva pureutuu Bratislavan maailmanmestaruuden ytimeen: Miten kultaisen kevään joukkue rakentui ja mikä kaikki johti Kaisaniemen kansanjuhlaan? Entä millainen merkitys Leijonien MM-turnauksilla yleisesti on koko Suomelle ja miten kultakevät peilautuu takavuosien turnauksiin?

Toimittaja Jani Uotila ja kuvaaja Matias Ziemann ovat vuosikausia seuranneet Leijonia kirjaimellisesti lähietäisyydeltä. C Moren lähetyksissä on totuttu näkemään keväisin Leijonan iholla -sarjaa, jossa Suomen pelejä on ennakoitu ainutlaatuiseen tyyliin, pienoisdokumenttien hengessä.

Leijonat ovat tottuneet Iholla-kaksikon kameran läsnäoloon palaverihuoneissa, pukukopeissa ja muualla kulisseissa.

– Luottamus on molemminpuolista. He tietävät, että me emme julkaise mitään ennen kuin aika on. Emme hae pikavoittoja tai klikkauksia, Uotila kuvailee.

Uotila lupaa, että ainutlaatuisen näköalapaikan ansiosta luvassa onkin lukuisia uusia näkökulmia jo julkisuudessa käsiteltyihin asioihin vaikkapa siitä, milloin ja ketkä päättivät, että NHL-pelaajia ei enää odoteta joukkueen vahvistuksiksi.

– Myös se käy dokumentissa ilmi, että vaikka odotukset olivat matalalla, oli joukkueen sisällä ennen avausottelua Kanadaa vastaan erittäin kovat paineet. Ja toisin kuin julkisuuteen annettiin ymmärtää, myöskään ilmapiiri ei ollut mitenkään leppoisa turnauksen avauspelin alla.

Lisäksi tarkastelussa ovat pienimmätkin nyanssit, jotka voivat tuntua turhilta mutta saattavat ratkaista isoja asioita.

– Tästä yhtenä esimerkkinä on joukkueen hieroja Juha Sulin, joka näyttää, miten hän rakkaudella valmistelee vaihtopenkillä tarvittavat jääpussit juuri sellaisiksi kuin kukin pelaaja haluaa.

Kaksiosainen dokumentti julkaistaan itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta C Moren kanavilla sekä suoratoistopalvelussa cmore.fi. MTV3-kanavalla esitysvuoro on joulun alla.

Lähde ja kuva: C More