Jokerit teki sensaatiomaisen tempun lauantaina Magnitogorskissa kukistamalla viime kauden KHL-mestari Metallurgin lukemin 4-3. Henrik Karlsson torjui 35 kertaa Metallurgia vastaan.

Metallurg Magnitogorsk – Jokerit 3-4 (0-2, 3-1, 0-1)
Hallitseva mestari, täysi halli ja lauantaiottelu tiesivät täydellisiä lähtökohtia Jokereiden ja Metallurgin huippuotteluun. Molempien joukkueiden vire on pysynyt tasaisen hyvänä läpi kauden, mutta kotikaukalossaan ja aiemman keskinäisen kohtaamisen voittaneena Metallurg oli suosikki.
Jokerit tarvitsi samanlaista vahvaa alkua kuin torstaina Kazanissa ja sellaisen vieraat myös ottivat. Jo viiden minuutin jälkeen kiekko oli ensimmäistä kertaa Venäjän maajoukkuevahti Vasili Koshetshkinin selän takana. Ylivoimamaalin teki Linus Omark, joka sai erinomaisen syötön Steve Mosesilta (kuvassa).
Ensimmäisessä erässä Jokereiden paketti pysyi hyvin kasassa. Metallurgin pelätty ykkösketju ei saanut aikaan kuin yhden pahemman pyörityksen, jonka aikana kiekko kilahti Henrik Karlssonin vartioiman maalin tolppaan. Muuten ruotsalaisvahti poimi kiekot haltuunsa varmoin ottein.
Jokerit lisäsi johtoaan toisessa ylivoimapelissään erän lopussa. Heti aloitusvoiton jälkeen Ville Lajunen pommitti Mosesin syötöstä siniviivalta kiekon maalille ja hieman onnekkaasti peliväline pomppi Metallurg puolustajista Koshetshkinin selän taakse.
Viime kauden mestari vaihtoi tässä vaiheessa maalivahtia, kun konkarivalmentaja Mike Keenan pyrki herättelemään omiaan. Se toimi, sillä toiseen erään tuli todella ärhäkkä Magnitka. Jokerit oli ajoittain todella suurissa vaikeuksissa vahvojen ja taitavien Metallurg-pelaajien kanssa.
Myös tulosta isännät saivat aikaan, kun ensin Jan Kovar kavensi ylivoimalla ja viisi minuuttia myöhemmin joukkueen ainoa suomalaispelaaja Oskar Osala lusikoi tasoituksen maalinedustalta. Kolme minuuttia Osalan maalista vieraat joutuivat jälleen vaikeuksiin, kun Topi Jaakola lähti jäähylle korkeasta mailasta.
Metallurgin ylivoima on yksi sarjan parhaista ja varsinkin ykkösviisikko leipoo kiekon reppuun kovalla prosentilla. Jokerit selvitti Jaakolan kakkosen ja iski välittömästi johtomaalin. Moses viiletti omalta alueelta vastustajan päähän ja laukoi tarkasti kauden 25. osumansa maaliin tulleen Aleksander Petshurskin jalkovälistä.
Toisessa erässä Jokerit otti kolme rangaistusta, mikä oli liikaa. Magnitka kuittasi pelin uudelleen tasoihin, kun Petr Koukal istui kaksiminuuttista. Puolustaja Chris Lee laukoi millintarkasti tolpan kautta erän päätöslukemiksi 3-3. Päävalmentaja Keenan oli korostanut ylivoiman merkitystä ottamalla aikalisän Koukalin liukuessa jäähyboksiin.
Huippujännittävä kamppailu ratkesi kolmannessa erässä arvoisellaan tavalla: mielettömään maaliin. Sen loihti jälleen Moses, joka pääsi Omarkin ja Koukalin esityöstä puolittain karkuun. Rystylaukaus pienestä kulmasta yllätti Petshurskin ja Jokerit oli kolmannen kerran illan aikana ottanut johtoaseman itselleen.
Neljännen takaiskun jälkeen Koshetshkin palasi Magnitkan maalille ja hyökkäykset alkoivat vyöryä kovalla voimalla kohti Karlssonin vartioimaa maalia. Rinnalle Metallurg ei enää illan aikana päässyt, vaan puolustus ja ruotsalaisvahti takasivat helsinkiläisjoukkueelle kenties kauden suurimman voiton tähän asti.
Jokerit pelaa seuraavan kerran tänään maanantaina Bratislavassa, jolloin vieraskiertue tulee päätökseensä ottelulla Slovania vastaan. Vielä ennen joulua pelataan myös kotona 22. päivä Dinamo Riikaa vastaan.
Kuva: Pekka Rautiainen