Donald Trump käyttää kiistanalaista lääkettä koronavirustartunnan ehkäisemiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi maanantaina ottavansa päivittäin hydroksiklorokiini-malarialääkettä vaikka Trumpin hallinnon asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet lääkkeen käyttöön liittyvistä riskeistä.

– Otan pillerin joka päivä koska uskon, että se on hyvästä. Olen kuullut siitä paljon hyviä tarinoita, presidentti Trump kertoi uutistoimisto AFP:n toimittajalle .

Lääkkeen toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä ja sillä voi olla vaarallisisa sivuvaikutuksia. Tästä syystä Yhdysvaltain hallinnon asiantuntijat ovat varoittaneet, ettei lääke ole turvallinen.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on kommentoinut Trumpin päätöstä ottaa lääkettä ennaltaehkäisevästi.

– Hänen ei kannattaisi ottaa sellaista, mitä tieteilijät eivät ole hyväksyneet, Peloci toteaa ja jatkaa, että presidentin ikä ja ylipaino lisäävät riskiä vakaville sivuvaikutuksille.

Vastuutonta toimintaa

Yhdysvaltain ruoka- ja lääkehallinto on varoittanut hydroksiklorokiinin käytöstä koronavirustartunnan estämisessä ja hoidossa ja monet lääkärit pitävätkin Trumpin toimia vastuuttomana.

Presidentti perusteli lääkkeen käyttöä sillä, että Valkoisen talon lääkäri Sean Conley oli hyväksynyt ehkäisyhoidon.

– Kysyin häneltä, mitä olet mieltä. Hän sanoi, että jos haluat. Sanoin kyllä, haluan sitä, Trump kertoi konsultaatiosta lääkärinsä kanssa.

Trump on usein vähätellyt koronaviruksen vaarallisuutta ja kieltäytynyt muun muassa käyttämästä kasvomaskia. Yhdysvalloissa koronaviruskuolleisuus ylitti maanantaina jo 90 000 rajan.

Lähde: HS