Kuopio Wine Festival goes luomu 28.6.–6.7.2013

Kesän 2013 Kuopio Wine Festival on järjestyksessä jo 17. Tällä kertaa festivaalin tunnussana on LUOMU: Kuopion Matkustajasataman viinikylässä nautiskellaan Espanjasta, Italiasta, Itävallasta, Ranskasta, Saksasta ja Turkista saapuvia luomuviinejä. Viinikylän ruokatarjonnassa teemana on puhtaus, luonnollisuus ja lähiruoka. Viinikylän lavalla nähdään tänä kesänä mm. J. Karjalainen, Eppu Normaali, Paula Koivuniemi, Mariska, Haloo Helsinki!, Anna Puu ja Cheek. Kansainvälistä lavakarismaa tarjoilee walesilainen raspikurkku Bonnie Tyler.
Suomalaisten kuluttajien kiinnostus luomuun ja lähiruokaan on ollut nouseva trendi jo 1990-luvulta. Tiedostavalla kuluttajalla on monia syitä arvostaa luomua – luonnon ja ympäristön hyvinvointi, tuotannon eettisyys, terveysnäkökulma sekä tietenkin laatu. Viinijuhlien teemavalinnaksi luomu on erityisen ajankohtainen siksi, että luonnonmukaisesti viljellylle viinille saatiin viimeinkin yhtenäiset EU-määritykset: elokuussa 2012 voimaan astunut asetus määrittelee millä tavoin tuotettu viini täyttää luomuviinin kriteerit ja saa käyttää luomutunnusta.  Aiemmat säännökset ovat koskeneet vain luomuviljelyä, ja koska valmistuksessa on ollut eroja, ei yksiselitteisesti määriteltyä luomuviiniä ole ollut. Vastedes kaikki EU:ssa myytävä luomuviini tuotetaan samoja sääntöjä noudattaen, ja luomutunnuksella varustettua viiniä ostava asiakas todellakin tietää saavansa luomua.
Euroopan suurimpia luomuviinin tuottajia ovat Espanja, Ranska ja Italia, joiden kaikkien luomutuotanto on kaksinkertaistunut viiden viimeisen vuoden aikana. Kullakin on viljelyssä runsaat 50 000 hehtaaria luomurypäleitä, mikä on muutamia prosentteja maiden kokonaistuotannosta.
Mikä on luomuviiniä?
Luomuviljelyssä rypäleiden kasvatus tapahtuu kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti luonnon omia menetelmiä hyödyntäen. Tuotannossa pidetään huoli maan viljavuudesta ja maaperän hoidossa käytetään kumppanuuskasveja, jotka lannoittavat, torjuvat rikkakasveja ja antavat tilaa hyödyllisille hyönteisille. Maan rakennetta ja ravinnetasapainoa pidetään yllä eloperäisillä lannoitteilla tai luonnosta saatavilla kivijauheilla sekä vuorottelemalla köynnösten välissä kasvavia kivilajeja. Tautien ennalta ehkäisemiseksi kasvit pyritään pitämään tasapainoisina ja hyväkuntoisina, ja mahdollisten tuholaisten torjuntaan käytetään niiden luontaisia vihollisia, esimerkiksi leppäkerttuja. Rikkakasveja torjutaan mekaanisesti ja sopivien kumppanuuskasvien avulla. Kasvustoa voidaan myös suojella luonnosta peräisin olevilla torjunta-aineilla, jotka on listattu luomuasetukseen.
Elokuun 2012 alussa voimaan tullut asetus koskee nyt myös viinin valmistusprosessia ja määrittelee siinä sallitut menetelmät ja aineet. Rypäleet ovat valikoituja ja valvottuja, ja kaikkia kemiallisia aineita vältetään koko valmistuksen ajan. Sulfiittien käyttöä rajoitetaan: luomuviinien korkein sallittu rikkipitoisuus on 100 mg/litra punaviineissä ja 150 g/litra valko- ja roséviineissä, kun se tavanomaisissa viineissä on 50 g enemmän. Valmistuksessa on rajoituksia myös lämpökäsittelylle sekä suodatuksen, hiivan, kirkastusaineiden ja tanniinien käytölle. Euroopan ulkopuolella luomutuotannon käytännöt vaihtelevat, mutta jos valmistusmenetelmät ovat todennettavissa, myös kolmansien maiden viinejä voidaan myydä EU:ssa luomutunnuksilla.
EU:n hyväksymää luomutunnusta saavat käyttää 1.8.2012 jälkeen valmistetut luomuviinit. Koska asetus on tuore, Kuopion viinijuhlilla tullaan näkemään myös pitemmän kypsymisajan vaatineita luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä aiemmin valmistettuja viinejä, jotka eivät vielä pysty käyttämään EU:n luomutunnusta.
Viinikylän ruokatarjonnassa teemana on puhtaus, luonnollisuus, luomu ja lähiruoka. Vaikka odotettavissa on viitteitä eurooppalaisten viinintuottajamaiden keittiöistä, ruokien raaka-aineissa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon oman lähialueen tuottajia.
Viinikylän lavalla nähdään tänä kesänä mielenkiintoisia vieraita, mm. pitkästä aikaa keikkaileva J. Karjalainen, Eppu Normaali, Tartu mikkiin -ohjelmasta tuttu Sami Hintsanen bändeineen, Paula Koivuniemi, Anna Puu, Cheek, Mariska ja Haloo Helsinki. Ohjelmaa tähdittää myös 80-luvulla maailman-
maineeseen noussut walesilainen raspikurkku Bonnie Tyler. Musiikkiohjelma sekä viini- ja ruokalistat löytyvät tapahtuman nettisivuilta osoitteesta www.kuopiowinefestival.fi.

OHJELMA 2013
Pe 28.6. klo
19.00                           Kuningasidea
21.00                           Laura Närhi
22.30                           Paula Koivuniemi
La 29.6. klo
18.30                           Popkorn
19.30                           Haloo Helsinki!
21.15                           Popkorn
22.30                           Jukka Poika
Ma 1.7. klo
18.30                           Sami Hintsanen & The Oriental Experience
19.30                           Mariska &  Pahat Sudet
21.15                           Sami Hintsanen & The Oriental Experience
22.30                           J. Karjalainen
Ti 2.7. klo
18.30                           Sami Hintsanen & The Oriental Experience
19.30                           Cheek
21.15                           Sami Hintsanen & The Oriental Experience
22.30                           Kaija Koo
Ke 3.7. klo
18.30                           Syndrooma
19.30                           Suvi Teräsniska
21.15                           Syndrooma
22.15                           Eppu Normaali
To 4.7. klo
18.30                           Syndrooma
19.30                           Anna Puu
21.15                           Syndrooma
22.30                           Popeda
Pe 5.7. klo
18.30                           Disco Inferno
19.30                           Elokuu
21.15                           Disco Inferno
22.30                           Yö
La 6.7. klo
18.30                           Disco Inferno
19.30                           Haddaway
21.15                           Disco Inferno
22.30                           Bonnie Tyler
Liput
Ennakosta 23 € Lippupalvelun myyntipisteet (+ Lippupalvelun toimitusmaksu alkaen 2,50 €) sekä Prisma Kuopio, Varkaus, Iisalmi, S-Market Siilinjärvi ja Sokos Kuopio (ei toimitusmaksua). Portilta 25 €, S-Etukortilla portilta 23 € klo 17-19.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.