”Luulin kolkuttelevani kuoleman portteja” – koronavirustartunnan saaneet kertovat miltä tauti tuntuu

Viime vuoden joulukuussa Kiinan Wuhanista lähtöisin olevaa koronavirusta on todettu maailmanlaajuisesti yli 82 000:lla ihmisellä. Virustautiin on kuollut yli 2800 ihmistä.

Koronaviruksesta on parantunut tähän mennessä ainakin 30 000 ihmistä. Oireet ovat vaihdelleet eri ihmisten välillä, ja osalla ne ovat olleet rajumpia kuin toisilla.

Kiinan Wuhanissa asuva Tiger Ye -salanimeä käyttävä nuori mies kertoo Bloombergin haastattelussa, että koronavirustartunnan saaneella olo on yksinkertaisesti voimaton.

Ye sai tartunnan 21. tammikuuta, kun virus ei ollut vielä levinnyt kunnolla Kiinan ulkopuolelle.

Ye hakeutui paikallisen sairaalan päivystykseen heti epäillessään sairastuneensa koronavirukseen. Hän saapui sairaalaan keskiyöllä ja huomasi saman tien odotusaulan olevan täynnä kuumeisia ihmisiä. Hän tiesi joutuvansa odottamaan vuoroaan tuntikausia.

– Olin peloissani. Lukuisia tapauksia kasaantui pöydille, ja jokainen lääkäri käytti suojaavia vaatteita. En ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa, hän kertoo Bloombergille.

Voimakkaista oireista huolimatta Ye määrättiin takaisin kotiin. Seuraavana päivänä olo kuitenkin romahti.

– Luulin kolkuttelevani kuoleman portteja.

Sairaalassa Ye sai lopulta lääkettä, jota annetaan hiv-potilaille. Lääkkeen ja sairaalahoidon avulla Yen olo alkoi parantua.

Kiinassa koronavirukseen sairastui myös kamerunilainen opiskelija Kem Senou Pavel Daryl, 21. Daryl on sairastanut lapsena malarian ja koronavirus muistutti hänen mukaansa paljon malariaa.

– Ajattelin kuolemaani ja sitä, miten se tulee tapahtumaan, hän kertoo BBC:lle.

Mies oli karanteenissa 14 päivää. Hän sai Yen tavoin hiv-potilaille tarkoitettua lääkettä, joka puri tautiin.

Lue myös: Suomalaisnaisella todettu koronavirustartunta – sai tartunnan Italiasta, kaksi lähikontaktia