Muotilehtien kansikuvissa on jo vuosien ajan käytetty kuvankäsittelyä, jonka avulla malli saadaan näyttämään hoikemmalta, tai hänen ihoaan ja ryppyjä voidaan korjata siloisemmiksi. Kuvankäsittely eli ”fotoshoppaus” ei ole yleisesti hyväksyttyä, mutta ei varsinaisesti kiellettyäkään. Mutta entä sitten, kun kyseessä on niinkin arvokkaan tuotteen myyminen, kuin kokonaisen kiinteistön?
Australian Sydneyssä myydään taloa, jota esittelykuvan perusteella katsomaan tulleet ostajaehdokkaat eivät olleet uskoa todeksi. Heidän ei ollut vaikea olla huomaamatta, että talon takana on valtava vesisäiliö, jota myyntikuvassa ei näy lainkaan.
Tässä kuva, jolla kiinteistönvälittäjä Ray White myy taloa. Talon taustalla näkyy sininen taivas ja edustalla vihreä nurmikko.
myyntikuva-talo-fotoshoppaus
Tältä talo näyttää Googlen katunäkymässä. Talon takana on suuri vesitorni, eikä nurmikkokaan näytä kovin vihreältä…

Kuvien vertailu:

Ray White on kiistänyt kuvan muokkaamisen ja väittää valokuvaajan vain käyttäneen sellaista kuvakulmaa, josta vesitorni ei näkyisi. Kiinteistönvälitysyhtiön edustaja Jackie Li puolestaan kertoi Australian Women’s Weekly -lehdelle, että myyntikuvat oli ottanut talon edellinen kiinteistönvälittäjä ja että he olivat saaneet ne talon omistajalta, joka ei ollut halunnut maksaa uusien kuvien ottamisesta.
Kiinteistönvälittäjät julkaisivat kuvasta syntyneen kohun jälkeen talosta uuden kuvan, jolla he mielestään todistivat, että vesitornin voi rajata piiloon hyödyntämällä tietynlaista kuvakulmaa, ja että myyntikuvaa ei ole käsitelty. Todistaako mielestäsi toisesta kuvakulmasta otettu uusi kuva, että myyntikuva on aito? Ei kenenkään muunkaan mielestä…
myyntikuva-talo-todistekuva
Kuvat: domain.com.au ja Google Streetview