Röyhkeyskoulu! Miten ravistella kulttuurissa eläviä käsityksiä naisista ja muuttaa ne?

Röyhkeyskoulu lähti liikkeelle syksyllä 2017 ajatuksesta, miten naiset kykenisivät rohkeammin viemään osaamistaan, uraansa ja elämäänsä eteenpäin. Miten olla enemmän kuski kuin kyytiläinen? Miten oma paikka otetaan itseä ja muita kunnioittaen, ei toisten kustannuksella tai heitä talloen?

Röyhkeyskoulun perustajan Jenni Janakan mielestä aika on kypsä.

– Suuret muutokset tapahtuvat hitaasti. Nyt naisia alkaa olla riittävästi eri puolilla yhteiskuntaa. Kriittinen massa on saavutettu. Olemme valmiita uudelle naiskuvalle.

Miteti, miten toimisit seuraavissa tilanteissa?

·  Työpaikalla tarvitaan vapaaehtoista suunnittelemaan virkistyspäivä.
·  Joku keskeyttää palaverissa puheenvuorosi.
·  Sinulle tarjotaan huonompaa palkkaa kuin mitä olit itse mielessäsi ajatellut.
·  Saat osaksesi kritiikkiä.

Itsensä vähättely on tutkimustiedon mukaan erityisesti naisten ongelma

– Kulttuurissamme on jotenkin ok ärsyyntyä naisille tyypillisistä piirteistä, toteaa Janakka.

Hän haluaa kiinnittää huomiomme esimerkiksi naisten keskuudessa vahvana elävään itseä vähättelevän kielen kulttuuriin.

– Tuntuu, että on sosiaalisesti sopivampaa pienentää itseään ja omaa osaamistaan. Tutkimustiedon mukaan tämä on erityisesti naisten ongelma, Janakka sanoo.

Röyhkeyskoulu-kirja tekee näkyväksi kulttuurissamme yhä eläviä asioita ja tapoja, jotka rajoittavat naisia, ja tarjoaa niille vaihtoehtoja. Janakan terävät ja tutkimuksin perustellut huomiot johdattavat lukijan pohtimaan esimerkiksi seuraavia asioita:

·  Miten huomaamattomat ennakkoasenteet vaikuttavat käytännössä?
·  Onko Suomi immuuni lasijyrkänteelle?
·  Mitä eroa on työntekijän ja hyvän työntekijän välillä?
·  Miksi ongelmalähtöisyys kannattaa?
·  Löytyykö oman elämän pahin antagonisti toisista ihmisistä, olosuhteista vai itsestä?
·  Miksi puhuminen ja politikointi on niin tärkeää?

– Röyhkeyskoulun tarkoitus ei ole lietsoa kusipäiseen käyttäytymiseen vaan yhdessä toimimiseen, Janakka huomauttaa.

Mikä on suurinta röyhkeyttä?

Röyhkeys on Janakan mukaan lääke itsensä vähättelyyn ja pienentämiseen. Se on sisältä kumpuavaa tahtoa tehdä jotain, vaikka jännittää.

– Röyhkeyttä voivat tarvita muutkin kuin naiset, mutta asian näkyväksi tekeminen oli itselleni luontaisinta aloittaa naisten näkökulmasta, kertoo Janakka.

Röyhkeyskoulu koostuu kolmesta opintokokonaisuudesta. Aluksi käydään läpi maasto, johon röyhkeyttä halutaan lisätä. Sitten käsitellään esteitä ja lopuksi ratkaisuja.

Jotta jokainen röyhkeyskoululainen ymmärtää, mistä kaikesta omalla kohdalla on kysymys, Janakka on laatinut kirjaan 52 tehtävää toisin näkemiseksi ja tekemiseksi.

Omaäänisestä kirjoitustyylistä käy ilmi, että Janakka on kirjoittanut ja puhunut paljon: sopivasti annostellut faktat ja huumori tekevät lukemisesta ja oppimisesta paitsi oivalluttavaa, myös hauskaa ja palkitsevaa.

Vastaus otsikon kysymykseen vastaus löytyy Janakan mukaan kirjasta.

Jenni Janakka (s. 1986) on freelancer, kirjoittaja ja puhetaiteilija. Hän on aloittanut uransa näyttelijänä. Hänelle on tärkeää vaikuttaa naiskuvan monipuolistamiseen sekä inspiroida ja kannustaa ihmisiä elämään maukasta ja itsensä näköistä elämää.

Näyttelijänä Jenni Janakka on esiintynyt mm. elokuvissa 8-palloVares – Huhtikuun tytöt sekä Luokkakokous. Hänet on nähty myös televisiosarjoissa Pelimies ja Koukussa. Loppuvuodesta 2018 Janakan voi bongata esimerkiksi Jenny+ ja Villi kortti -ohjelmista sekä Syke-sarjasta.

Keväällä 2018 ilmestyi Jennin esikoisromaani Vahvankaltainen. Tällä hetkellä Janakka ohjaa ja käsikirjoittaa Nelosen Hyvät ja huonot uutiset -viihdeohjelmaa.

Jenni Janakan perustama Röyhkeyskoulu syntyi syksyllä 2017. Marraskuussa 2018 Röyhkeyskoulu lähti rundille ja 17.1.2019 ilmestyy Röyhkeyskoulu-kirja.

– Olen kaksi isoa elämänmuutosta tehnyt muija. Niissä olen vienyt itseni ahtaalle, ja eteenpäin pääseminen on vaatinut merkittäviä muutoksia. Edelleen kipuilen oman huijariuteni ja itseni vähättelyn kanssa, mutta selkeästi vähemmän kuin ennen ja osaan asennoitua niihin merkittävästi paremmin, Janakka kertoo.

Asennemuijaantumisesta lisää Röyhkeyskoulu -kirjassa.

Kirjan kustantajana toimii tietokirjakustantamo Tuuma.

Kuva: Heidi Strengell