Joulupukin ahkerat apulaiset eli tontut liikkuvat jälkeen keskuudessamme tutkailemassa, kuka on ollut kilttinä. Näin ajattelee suomalaisten enemmistö tuoreen kyselytutkimuksen mukaan.

Makeisvalmistaja Pandan YouGov Finlandilla teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että peräti 52 prosenttia suomalaisista tunnustaa uskovansa ainakin jollain lailla joulutonttujen olemassaoloon. Lieneekö vastanneilla ollut mukana hieman jouluista leikkimieltä?

Kyselyn mukaan suomalaisten mielestä joulutontut tekevät työtään vielä hyvin perinteisin menetelmin.

Ihmisten mielestä joulutontut pääsevät ihmisten koteihin astumalla sisään tonttuovesta ja huomiot tallentuvat käsin kirjoittamalla. Lähes yhtä moni suomalainen uskoo kuitenkin, että tontut ovat siirtymässä digiaikaan ja merkinnät tehdään älypuhelimeen. Matka Korvatunturilta taittuu poron vetämällä reellä ja jalan. Keski-ikäisten vastaajien mielestä tontut ratkovat pitkiin välimatkoihin liittyviä aikaongelmia matkustamalla hyperloopilla.

Joulutonttujen olemassaolosta suomalaisilla on selkeä mielipide, sillä vain neljä prosenttia suomalaisista ei osannut ottaa lainkaan kantaa joulutonttuihin.

Vastaajista 44 prosenttia ilmoitti, ettei usko tonttuihin. Miehet vaikuttavat suhtautuvan joulutonttuihin naisia tosikommin. Kun naisista 58 prosenttia ilmoitti uskovansa jollain lailla joulutonttuihin, miehillä vastaava luku jäi 46 prosenttiin. Kysely osoitti myös, että usko joulutonttuihin kasvaa iän myötä. Yli 60-vuotiaista vastaajista joulutonttuihin uskoi peräti 65 prosenttia. Ikäryhmässä 18–29-vuotiaat joulutonttuihin uskoi vain hieman reilu kolmannes eli 36 prosenttia.

Kysely osoitti myös, että joulutonttujen katsotaan turvautuvan vielä melko varovaisesti uusiin liikkumisen muotoihin. Vastaajista 32 prosenttia nosti poron vetämän reen todennäköisimmäksi kulkupeliksi. Lähes yhtä moni (29 prosenttia) piti kävellen liikkumista yhtenä mahdollisena keinona. Suomalaisista kymmenen prosenttia uskoo tonttujen matkaavan omalla sähkökäyttöisellä autolla, yhdeksän prosenttia huippunopealla hyperloopilla ja kuusi prosenttia yhteiskäyttöautolla. Vastaajista erityisesti 40–49-vuotiaat ratkoivat pitkiin etäisyyksiin liittyvää aikaongelmaa. Tästä ikäryhmästä 14 prosenttia ilmoitti, että joulutonttujen matkantekoon kuuluu hyperloopin käyttö.

Perinteet eivät ole juurikaan tehneet tilaa nykyajalle myöskään tavassa, miten joulutontut tarkkailevat ihmisten toimia. Joulukoristehitti tonttuovi on syytä laittaa esille jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä jos suomalaisia on uskominen, joulutontut tulevat tarkastuskäynnille kotiin nimenomaan astumalla sisään tonttuovesta ja kirjoittavat muistiinpanonsa vihkoon. Näin kyselyssä vastasi lähes kolmannes (29 prosenttia) suomalaisista.

Lähes yhtä moni eli 26 prosenttia uskoo, että joulutontut tarkkailevat kotia ikkunan takana ja tallentavat huomionsa älypuhelimeensa. Suomalaiset uskovat myös joulutonttujen ammattiylpeyteen. Vastaajista vain 14 prosenttia katsoi, ettei joulutonttujen tarvitse enää poistua Korvatunturilta, vaan kiltteysarvio perustuu ihmisten toimiin sosiaalisessa mediassa. Yhtä moni (14 prosenttia) oli sitä mieltä, että joulutontut ovat ulkoistaneet työnsä ja arvio ihmisen kiltteydestä perustuu kanssaihmisten tekemään palautteeseen, joka tallentuu automaattisesti kiltteydenseurantajärjestelmään.

Tiedot kerättiin web-kyselynä 26.–30.10.2018 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu noin 20 000 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Vastaajamäärä on 1010. Kokonaistuloksissa (N=1010) keskimääräinen luottamusväli on n. ± 2,8%-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).