Nyt se on vahvistettu – Maa 2 sai nimen! Tältäkö siellä näyttää?

Historialliset uutiset on vahvistettu! Metropoli.net kertoi viikko sitten, että Aurinkoa lähinnä sijaitsevan tähden kupeesta oli löydetty Maata muistuttava eksoplaneetta, eli planeetta, jonka pinnalla voi olla vettä ja joka voi siten ylläpitää elämää.
Der Spiegel sai alunperin tietää löydöstä, mutta tuolloin ESO (European Southern Observatory) ei kommentoinut asiaa. Nyt löytö on kuitenkin vahvistettu Nature-tiedesivustolla sekä ESO:n sivuilla.

Julkistuksen mukaan Maan kaltainen planeetta kiertää Proxima Centauria, joka sijaitsee 1,295 parsekin eli 4,25 valovuoden päässä Auringosta. Proxima Centauri on punainen kääpiö, jonka säteilyteho on huomattavasti Aurinkoa pienempi. Planeetan massa on vähintään 1,3 Maan massasta ja se kiertää Proxima Centaurin noin 11,2 päivässä. Planeetan sijainti Proxima Centaurista mahdollistaa sen pinnalle lämpötilan, jossa vesi voi esiintyä nestemäisessä muodossa.
Planeetta on saanut nimekseen Proxima b. ESO:n artisti on luonut yllä olevassa kuvassa näkyvän arvion planeetan pintanäkymistä. Kuvassa näkyy planeetan taivaalla kirkkaana Proxima Centauri sekä pienempänä siitä yläoikeaan Alpa Centauri AB-kaksoistähti.
Vaikka alla olevassa videossa sanotaan miehitetyn matkan planeetalle kestävän tuhansia vuosia, nykytekniikalla rakennetun aurinkotuulta hyödyntävän luotaimen olisi mahdollista tavoittaa Proxima b -planeetta vain 20 vuodessa.
Planeetan löytyminen voi muuttaa historiaa, sillä on mahdollista, että sitä kohti lähetetään sähköinen viesti jo ennen luotaimen rakentamista.
Alla Nature:n julkaisema upea video: ”Uusi planeetta naapurissa”.