Näyttelijä Leena Pöysti on tullut jo yli 20 vuoden ajan televisionkatsojille tutuksi lukuisista menestyssarjoista. Vuodesta 2014 lähtien hän on tähdittänyt suosittua sairaalamaailmaan sijoittuvaa Syke-sarjaa, jonka 12. tuotantokausi alkaa toukokuussa Ruutu-palvelussa.

Leenan esittämä Johanna työskenteli sarjassa ensimmäiset vuodet sairaanhoitajana, mutta nyt roolihahmo on kouluttautunut lääkäriksi. Leena on iloinen siitä, että sarjan katsojilla menee hyvin harvoin fiktio ja fakta sekaisin.

– Minulta ei ole kertaakaan tultu siviilielämässä kysymään lääketieteellisiä neuvoja, eikä myöskään puhuteltu lääkärinä, Leena Pöysti kertoi Metropolille sarjan 12. tuotantokauden pressitilaisuudessa.

Leenan mukaan hyvin harvoin katsojat tulevat juttelemaan hänelle kaupungilla.

– Ehkä näytän sen verran kiukkuselta, etteivät ihmiset uskalla tulla juttelemaan minulle. Aika rauhassa olen saanut olla kaikki nämä vuodet. Muutaman kerran joku on tullut juttelemaan minulle Linnanmäellä. Saan todella harvoin mitään palautetta katsojilta, Leena naurahtaa.

”Tuntematon henkilö seurasi ja ilmestyi erinäisiin paikkoihin”

Leena muistelee, että on kokenut häiriköintiä ainoastaan kerran elämänsä aikana. Se tapahtui hänen ollessaan lukioikäinen.

– Silloin oli yksi henkilö, joka seurasi minua ja ilmestyi erinäisiin paikkoihin. Hän ei koskaan ollut vaarallinen minua kohtaan. En joutunut ottamaan poliisiin yhteyttä. Sen jälkeen en ole kokenut häiriköintiä, Leena toteaa.

– Toki joskus on käynyt ilmi, että joku on selvittänyt osoitteeni. Se on ollut vähän hermostuttavaa, mutta en ole koskaan joutunut pelkäämään.

Äitiys yhdistää

Leenaa ja hänen Syke-sarjassa näyttelemää roolihahmoaan Johannaa yhdistää äitiys. Hän kokee olevansa kuitenkin hyvin erilainen äiti kahdelle kouluikäiselle lapselleen kuin roolihahmonsa.

– Suurin ero on uran ja lasten painoarvolla. Johanna on väkevämmin urassa kiinni, joka varmasti johtuu siitä, että hän on vasta valmistunut ammattiin ja työuransa alussa lääkärinä.

– Itse taas saan nauttia näyttelijänä jo tehdystä työurasta, eli kokemusta ja oppia on karttunut sen verran paljon, että voin levollisin mielin harjoittaa ammattiani. Minulle on tosi tärkeätä, että voin olla mahdollisimman paljon lasteni kanssa. Roolihahmollani Johannalla menee taas työt usein lasten edelle.

”Olen todella utelias”

Leena on päässyt Sykettä tehdessä tutustumaan sairaalamaailmaan ja lääketieteellisiin termeihin. Sairaanhoitajan ja lääkärin näyttelemisessä hän on nähnyt ainoastaan positiivisia haasteita.

– Aika paljon on tullut googlattua erilaisia termejä. Minulle on tärkeätä näyttelijänä, että tiedän, mistä puhun ja mitä teen, Leena toteaa.

– Sykettä varten olen päässyt seuraamaan oikeita operaatioita sairaalassa. Niissä tilanteissa olen huomannut, että olen todella utelias. Kun ihminen on ollut auki leikkauspöydällä, olen halunnut kurkistaa ihmisen sisälle.

– Minua kiinnostaa tietää, miten maailma ja ihmiset toimivat. Lisäksi minua kiinnostaa, miten tunteet ja psykologia toimii.

Pitkiä työpestejä

Leena on näytellyt Syke-sarjan lisäksi useissa muissa television suosikkisarjoissa, kuten Robassa ja Käenpesässä. Pitkäkestoisissa suosikkisarjoissa näytteleminen on mahdollistanut Leenalle sen, että hän on pystynyt elättämään itsensä näyttelijänä.

– Pitkät työpestit ovat mahdollistaneet tasaisemman elämän, Leena toteaa.

– Näyttelijänä on ollut myös upeaa päästä tekemään roolihahmoja, joilla on pitkä kaari. Nautin siitä enemmän kuin nopeista vierailuista eri sarjoissa.

Näytteleminen on ollut lapsesta lähtien Leenalle unelma-ammatti.

– En ole koskaan haaveillut mistään muusta ammatista kuin näyttelijän. Jos ei lasketa sitä, että ennen kouluikää haaveilin trapetsitanssijan ammatista. 8-vuotiaasta lähtien olen tiennyt, että minusta tulee näyttelijä.

– Olin varmasti aika pelottava vanhempiani kohtaan, kun ilmoitin haaveeni heille tuossa iässä. Olen myös toteuttanut haaveeni, Leena toteaa.

Lue myös:

Esko Kovero joutui tiukan haasteen eteen Salatut elämät -sarjan kuvauksissa: ”Me olimme pakotettuja tähän järjestelyyn”

Johanna Ruonala paljastaa, kuinka onnistui nappaamaan halutun Salkkarit-roolin – ”Tuntui, että lahjat menivät hukkaan”