Eilen illalla pelattiin Espoossa naisten jääkiekon MM-kisojen finaali, jossa kohtasivat Suomi ja USA. Finaalista kehkeytyi todellinen jännitysnäytelmä ja lopulta farssi.

USA meni ottelussa johtoon 1-0, mutta Suomi tasoitti muutamaa minuuttia myöhemmin. Varsinainen peliaika päättyi tasalukemiin 1-1, joten siirryttiin jatkoajalle. USA painosti ja ampui Suomen tolppaan, mutta sitten Jenni Hiirikoski purjehti kentän läpi ja törmäsi USA:n maalivahtiin maalivahdin alueen ulkopuolella, jolloin Petra Nieminen survaisi kiekon maaliin. Suomi juhli maailmanmestaruutta. Kypärät ja muut varusteet lensivät jäälle ja Suomi voitti ensimmäisenä Pohjois-Amerikan ulkopuolisena maana naisten MM-kultaa.

Sitten ottelun päätuomarit saksalainen Nicole Hertrich ja kanadalainen Lacey Senuk ilmoittivat, että maali tarkistetaan videolta. Noin 10 minuutin tarkistamisen jälkeen alkoi todellinen tuomarifarssi. Videotuomari hylkäsi maalin, koska hän tulkitsi tilanteen maalivahdin häirinnäksi. Lisäksi maalivahdille annettiin jäähy Hiirikosken kampituksesta. Päätökset ovat sääntökirjan mukaan väärin, sillä ne ovat ristiriidassa keskenään.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntökirjan 185. pykälän kolmannessa artiklassa sanotaan maalivahdin häirinnästä näin:

”Hyökkäävän joukkueen kenttäpelaajalle, joka tahattomasti osuu maalivahtiin maalialueen ulkopuolella, kun molemmat yrittävät saada kiekkoa hallintaansa, ei tuomita rangaistusta. Jos tilanteesta tehdään maali, se hyväksytään.”

USA:n maalivahti ei uusintojen mukaan näyttänyt olevan maalivahdin alueella, kun häneen törmättiin. 95. pykälän neljännessä artiklassa todetaan, että jos pelaaja estää maalivahtia palaamasta alueelleen, maalia ei hyväksytä ja pelaajalle tulee jäähy:

”Jos maalivahti on maalialueensa ulkopuolella ja hyökkäävä kenttäpelaaja estää maalivahtia palaamasta takaisin maalialueelle tai estää maalivahtia suorittamasta torjuntaansa maalin syntyessä, maalia ei hyväksytä ja hyökkäävälle kenttäpelaajalle tuomitaan pieni rangaistus estämisestä.”

Hiirikoski ei estänyt palaamista eikä torjuntaa, vaan törmäsi maalivahtiin alueen ulkopuolella. Hän ei saanut jäähyä ja maali hylättiin, mutta USA:n maalivahti sai rangaistuksen. Tätä päätöstä harva ymmärsi. Suomen valmentaja Pasi Mustonen pyysi tuomareita pelaaja-aiton luo selittämään tilannetta. He eivät tulleet, jolloin Mustonen käveli jäälle. Hänet olisi pitänyt sääntöjen mukaan ajaa pois ottelusta tämän takia, mutta ei ajettu. Mustonen haastoi tuomion, vaikka oli jo käyttänyt kaikki aikalisät eikä hänellä enää ollut haasto-oikeutta. Tuomarit kuitenkin hyväksyivät haasteen ja videotuomariin otettiin yhteyttä, mutta tuomio säilyi edelleen.

Jopa amerikkalaiset selostajat olivat täysin varmoja, että maali oli täysin puhdas eivätkä olleet millään uskoa tuomarien päätöstä, kuten alla olevalta videolta näkyy.

Ensimmäistä MM-kultaansa jo juhlineet suomalaiset joutuivat keräämään varusteensa ja jatkamaan jatkoaikaa, jossa ei kuitenkaan tullut enempää maaleja. Finaali päätyi rangaistuslaukauksiin, jotka USA voitti 2-1. Suomen joukkueen pettymys oli valtava.

Mustonen totesi heti mitalien jaon jälkeeen, että tuomariston toiminta oli väärin ja skandaali. Hän sanoi tekevänsä protestin, jos se on mahdollista. Suomen jääkiekkoliiton mukaan protestia ei kuitenkaan voi tehdä. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja René Fasel totesi jääkiekkoliiton edustajille, että maalin hylkääminen oli tulkintakysymys.

Suomen joukkue ja valmennusjohto kokivat tulleensa finaalissa ryöstetyksi, mutta se ei muuta virallista lopputulosta.

Naisleijonat voivat joka tapauksessa, tuomaritoiminnasta huolimatta, olla ylpeitä pelaamisestaan kotikisoissaan, sillä hopea on Suomen kautta aikojen ensimmäinen.

Kuvakaappaus: YLE TV2