Eläinsuojelujärjestöt luovuttivat maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle (kok.) tänään adressin, jossa järjestöt sekä peräti 25 221 kansalaista kannustavat Suomea säätämään maailman edistyksellisimmän eläinsuojelulain.
Uuden eläinsuojelulain valmistelusta sovittiin hallitusohjelmassa. Maa- ja metsätalousministeriö on jo aloittanut eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen taustatyön. Adressissa eläinsuojelujärjestöt sekä allekirjoittajat toivovat, että uudistettava laki noudattaa kaikilta osin vähintään parhaita jo muissa maissa käytössä olevia säädöksiä.
Adressissa muistutetaan, että jotta tuleva eläinsuojelulaki olisi maailman edistynein, Suomessa olisi muun muassa kiellettävä porsaiden kirurginen kastraatio, naudan pitäminen paikalleen kytkettynä sekä lakkautettava turkistarhaus.
– Suomessa on jo yksittäisiä edistyksellisiä määräyksiä eläinten pidolle, mutta monissa maissa on Suomea edistyksellisempiä lainsäädännön kohtia. Edistämme sitä, että nämä eläinten kannalta parhaat jo olemassa olevat käytännöt kootaan yhteen ja sovelletaan Suomen tulevaan lakiin. Parannuksia tarvitaan sekä tuotanto- että harrastuseläinten pitoon. Suomella olisi nyt hyvä mahdollisuus nousta eläinsuojelun todelliseksi kärkimaaksi, toteaa eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.
Järjestöjen mukaan Suomessa eläinsuojelun taso ei ole riittävän korkea
– Monet suomalaiset ovat siinä käsityksessä, että eläinsuojelulainsäädäntö maassamme olisi muihin maihin verrattuna hyvin korkealla tasolla. Tämä ei pidä paikkaansa tuotantoeläinten eikä lemmikkieläintenkään kohdalla. Tuotantoeläinten suhteen Suomessa noudatetaan suurelta osin EU-lainsäädännön minimivaatimuksia. Lemmikkieläintenkin kohdalla lainsäädäntömme on päivittämisen tarpeessa, esimerkiksi joissakin Euroopan maissa kaikkien koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on pakollista, muistuttaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.
Järjestöt vaativat, että eläinsuojelulain uudistus on tehtävä huolella ja siihen on varattava riittävästi resursseja. Eläinten hyvinvointi on asetettava etusijalle myös lakia tarkentavia asetuksia tehtäessä.
– Nykyinen eläinsuojelulaki on löysä, ja valvonta vuotaa kuin seula. Syyttäjät eivät syytä ja tuomioistuinten tuomiot ovat lieviä ja sattumanvaraisia. Suomeen on nyt saatava eläinsuojelulaki, joka pysyy edistyksellisenä useita vuosikymmeniä. Järjestöjen adressin on allekirjoittanut ilahduttavan moni suomalainen. Se on osoitus siitä, että eläinten oloihin tarvitaan perusteellisia parannuksia, vaatii Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.
Järjestöt muistuttavat, että eläinsuojelulain sisältöön voi jokainen kansalainen vaikuttaa muun muassa osallistumalla keskusteluun eläinsuojelulaista ministeriöiden otakantaa.fi -sivustolla. Keskustelu lakiuudistuksesta on avoinna 3.2.2012 saakka.