Googlesta on tullut arkipäiväinen keino ihmisille hankkia tietoa itseään askarruttavista asioista.

Kuluvan vuoden aikana ihmisiä puhuttivat mm. seuraavat aiheet: Presidentinvaalit, Airiston Helmi, tuhkarokko, aktiivimalli, GDPR, Oodi ja huippukokouksen paikkana toiminut Kalastajatorppa.

Kuuma kesä

– Ihmiset hakevat tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja puhuttavista aiheista. Yksi erityisen selkeästi esiin noussut ilmiö oli poikkeuksellisen kuuma kesä, sanoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja.

Kesän helteisiin liittyen apua ja vinkkejä etsittiin erityisesti sinilevätilanteen seurantaan, huoneiden viilentämiseen ilmastoinnilla, tuulettimilla tai ilmalämpöpumpuilla sekä aurinkoihottumaan ja lämpöhalvaukseen. Myös ampiaisten poikkeuksellinen määrä näkyi hauissa.

”Miten?”

Tietoa ei haeta ainoastaan isoihin ilmiöihin liiittyen vaan se on läsnä arjessa. “Miten”-ohjeita haettiin niin laihtumiseen kuin ruskettumiseen, työhaastattelusta ja erosta selviämiseen kuin unen ja rahan saamiseen.

– Tietoa haetaan jo ensisijaisesti mobiililaitteilla joilla tehtyjen hakujen osuus on yli puolet kaikista hauista. Asioiden hoito liikkeellä ja asiakkaiden kasvavat tarpeet paremmalle palvelulle verkossa näkyvät myös. Älypuhelimilla tehdyt near me ja lähellä -tyyppiset haut ovat kasvaneet tänä vuonna jopa 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna Suomessa, sanoo Pihlaja.

– Hausta tulee jatkuvasti luonnollisempi osa arkea ja kirjoittamisen ohella myös puheella tehdyt haut ovat erittäin yleisiä Suomessakin.

Ilmiöt

Mikä tekee kiinnostavasta asiasta ilmiön? Ainakin kansainvälinen julkisuus. Näin voi päätellä esimerkiksi Oura-älysormuksen ja BlackkKlansman-elokuvan noususta haetuimpien listoille. Suomalainen huipputekniikka nousi koko kansan huulille kun prinssi Harry näyttäytyi oululaissormuksen kanssa ja positiiviset arviot Jasper Pääkkösen tähdittämästä elokuvasta saivat suomalaiset hakemaan tietoa Spike Leen ohjaustyöstä.

Televisiossa ja elokuvissa suomalaisia kiinnostaa etenkin viihde. Katsotuimpien listoilta löytyy niin musikaaleja kuin tositelevisiotakin.

Ruokapuolella erityiseksi ilmiöksi nousi Japanissa suosittu syysherkku matsutake eli männyntuoksuvalmuska. Japanilaista keittiötä listalla edusti myös ramen-nuudelikeitto.

Google listasi vuoden kiinnostavimpia hakuja kahdettatoista kertaa. Tänä vuonna hakuja tarkasteltiin kahdeksassa kategoriassa. Listat sisältävät nopeimmin nousseet haut eli ne hakusanat jotka ovat kasvattaneet suhteellisesti eniten hakuja edelliseen vuoteen verrattuna. Siinä missä haetuimpien sanojen listat muuttuvat hitaammin, listat nopeimmin nousseista sanoista kuvaavat vuoden puheenaiheiksi nousseita ilmiöitä.

Googlen kiinnostavimmat haut vuonna 2018

Puheenaiheet

Presidentinvaalit
Airiston helmi
Tuhkarokko
Kuunpimennys
Kansalaisaloite
Aktiivimalli
GDPR
Kalastajatorppa
Oodi
Liike Nyt!

Pitkä kuuma kesä

Sinilevä
Ilmastointilaite
Ukkostutka
Tuuletin
Ilmalämpöpumppu
Metsäpalovaroitus
Ampiaisen pisto
Aurinkoihottuma
Lämpöhalvaus
Ampiaisansa

Henkilöt

Avicii
XXXTentacion
Laura Huhtasaari
Stan Lee
Anthony Bourdain
Cheek
Meghan Markle
Sauli Niinistö
Paavo Väyrynen
Iivo Niskanen

Televisio ja sarjat

Love Island Suomi
Selviytyjät Suomi
Tanssii tähtien kanssa
Syke
Putous
Keisari Aarnio
Handmaid’s Tale
Altered Carbon
Unelmahäät
Babylon Berlin

Elokuvat

Bohemian Rhapsody
Mamma Mia 2
Black Panther
Venom
Oma maa
BlacKkKlansman
A Star is Born
Deadpool 2
Hölmö nuori sydän
Veljeni vartija

Kaupalliset

Redi
Arabia Store
OnePlus 6
Coinmarketcap
Bitcoin
Muumin päivä muki
Initiative Q
Swappie
Ratina
Oura sormus

Ruoka

Tuoksuvalmuska
Lapinukon keitto
Feta pinaatti piirakka
Ramen keitto
Matsutake
Koivunpunikkitatti
Maa-artisokka keitto
Kombucha
IPA olut
Burrata

Miten?

Miten viilentää asuntoa
Miten laihtua
Miten ruskettua
Miten saada unta
Miten saada rahaa
Miten lasketaan keskiarvo
Miten selvitä erosta
Miten valmistautua työhaastatteluun
Miten säästää rahaa
Miten Tinder toimii

 

Kuva: Pixabay