Menestynyt liikenainen Lenita Airisto kertoo uutuuskirjassa joutuneensa edesmenneen viihdealan moniosaajan Pertti ”Spede” Pasasen ahdistelemaksi 90-luvulla. Speden läheiset ystävät Riitta Väisänen ja Hannele Lauri ovat puolustaneet edesmennyttä viihdetaiteilijaa.

TAUSTAA: Riitta Väisänen kommentoi Lenita Airiston rajuja syytöksiä Spede Pasasesta: ”On niin uskomaton juttu”

Nyt kirjailija ja ja kuvataiteilija Katariina Souri kertoo tulleensa Speden ahdistelemaksi vuosia sitten.

– Olen itse aikanaan joutunut erittäin ahdistavaan ja pelottavaan tilanteeseen Spede Pasasen kotona Lauttasaaressa. En ole halunnut asiaa aiemmin avata, sillä Spede on kuollut ja olen ajatellut, ettei ole syytä kaivella ikivanhoja asioita. Nyt koen kuitenkin velvollisuudekseni puhua kokemuksestani, Katariina Souri kirjoittaa Facebookissa.

Katariina kertoo Pertti Pasasen ottaneen häneen yhteyttä vuonna 1989 tai 1990, koska halusi hänet juontajaksi suunnitteilla olevaan ”Speden hauskimmat kotivideot” -ohjelmaan yhdessä Lasse Norreksen kanssa. Spede halusi tavata Katariinan Lauttasaaressa sijaitsevassa ravintolassa.

– Spede pyysi, että ottaisin mukaan joitakin seksikkäitä vaatteita, jotta voisimme miettiä yhdessä mitä laitan ylleni kun teemme ohjelmaa varten otettavat promokuvat.

– Tässä kohden hätkähdin, mutta olin parikymppinen, juuri julkisuuteen tullut nuori nainen, ja pidin Spede Pasasta suuressa arvossa ja kunnioitin häntä. Suostuin siis kiltisti pyyntöön, ja otin mukaani joitakin kuvauksiin sopivia vaatteita. Illallistimme ravintolassa, ja kaikki sujui asiallisesti.

Illallisen jälkeen Spede ehdotti Katariinalle, että he menisivät hänen lähistöllä sijaitsevaan kotiinsa katsomaan vaatteita ja valitsemaan niistä sopivimmat promokuviin.

– Sisään tultuamme Pasanen kaatoi meille laseihin reippaasti viskiä, ja joi omastaan melkoisia kulauksia. Hänen olohuoneessaan oli 3 valtavaa televisiovastaanotinta vierekkäin, ja kaikista tuli eri ohjelmaa. Spede pyysi minua esittämään hänelle tuomiani asuja, ja muistan vaihtaneeni vaatteita jossakin toisessa huoneessa.

– Jossakin kohden hän laittoi musiikkia, ja halusi tanssia. Hän tempaisi minut väkisin otteeseensa, ja olin hyvin kiusaantunut lähentelyistä, ja irrottauduin hänestä, minkä jälkeen hän johdatteli minut sohvalle. Siinä istuessamme hän yritti juottaa minulle lisää viskiä, jatkoi itse juomista ja alkoi jälleen lähennellä.

– En viitsi nyt kertoa yksityiskohtia, sillä arvaan että tästäkin revitään taas lehtiotsikoita, mutta lopputulos oli se että torjuessani lähentelyt Spede suuttui, eikä suostunut soittamaan taksia kun ilmoitin lähteväni. Spede käyttäytyi pelottavasti, ja säntäsin asunnosta pakoon. Muistan että minulla oli vaikeuksia päästä sieltä kotiin, sillä tuohon aikaan ei ollut kännyköitä.

Välikohtauksen jälkeen Spede ei ottanut koskaan yhteyttä Katariinaan juontotehtävään liittyen. Katariina toteaa, ettei olisi ahdistelun jälkeen ottanut pestiä vastaan.

– Minua oksetti koko mies. Ohjelma kyllä tehtiin, ja Norreksen juontajaparina toimi Arja Koriseva.

Lue myös:

Lenita Airisto avautuu kokemastaan seksuaaliväkivallasta – muistelee rajua tilannetta: ”Hänen kielensä esti minua huutamasta”