Jyväskyläläinen leipuri Hanna Määttä oli viime viikolla perheineen lomailemassa Kosin saarella Kreikassa. Loma sujui hyvin ja perhe nautti olostaan Kreikassa, mutta lauantaina paluumatkallaan Finnairin lennolla he joutuivat hirvittävään tilanteeseen.

– Lentokone oli päässyt kiitotien päähän ja alkoi kiihdyttää nousuun, kun joku nainen koneen takaa huusi hysteerisenä; SAVUA!!! TÄÄLLÄ ON SAVUA; PYSÄHTYKÄÄ. Muutkin rupesivat huutamaan ja kiljumaan: ”Savua, seis, pysähtykää.” Kone ei voi enää pysähtyä kun kiihdytys on alkanut. Kone hieman heittelehti ja tärisi, joten ihmiset alkoivat panikoimaan ja huutamaan. Lapset itki ja kiljui, Määttä kirjoittaa blogissaan.
Ymmärrettävästi tilanne oli koneen matkustajille hyvin dramaattinen.
– Sillä hetkellä tajusin, että nyt me kuollaan. Katsoin perhettäni ja pidin tyttäreni kädestä kiinni. Koneessa ihmiset panikoivat, lentoemännät puhuivat lentokoneen sisäiseen puhelimeen. Kukaan ei tiennyt mistä oli kyse.
Määtän mukaan kone nousi ilmaan hiljaisuuden vallitessa.
– Kaikki pidättivät hengitystä ja varmaan rukoilivat puolestaan. Ajattelin, että tässäkö tämä nyt sitten oli. Lomalle karmea loppu. Sitä savua ei vain missään näkynyt. Vihdoinkin lentoemännät kävivät selittämässä ja rauhoittelemassa ihmisiä. Se savu oli vain kylmää ilmaa jota koneeseen tulee. Tämän nyt tietää jokainen joka on enemmän lentänyt. Taisi olla lentopelkoinen tai tietämätön asiakas joka huusi savua.
Hanna Määttä perheineen Kosilla.

Määtän mukaan ”tietämätön asiakas” sai aikaan turhan paniikin lentokoneen matkustamossa. Hän kehottaa matkustajia olemaan panikoimatta yllättävässä tilanteessa.
– Älkää ihmiset huutako jos, ette ole varmoja. Kysykää ensin lentokoneen henkilökunnalta onko syytä paniikkiin. Hyvän lentopelon sai meihin aikaiseksi. Kyllä sitä on kiitollinen, että on elossa. Paniikki johtaa joukkohysteriaan. Kaamea aloitus lennolle. Sydän hakkasi koko matkan ja oli epävarma olo. Vaikka ei ollutkaan tosi kyseessä, mutta niinä minuutteina se oli todellista, karmea kohtalo. Sitä ei noin vain voi unohtaa. Joten älkää tehkö samoin. Kiitos ammattilaisten olemme elossa, eikä lentäjä pysäyttänyt paniikkijarrutuksella konetta.
Määtälle jäi tilanteesta pelko lentämistä kohtaan.
– Lennän ehkä jonain päivänä Finnairilla uudestaan ja toivon ettei näitä satu enää.
Koko kirjoitus Hanna Määtän blogissa.
(Kuvituskuvan lentokone ei liity juttuun)