Kaikki tietävät, että kuntoilu on hyväksi terveydelle ja sen avulla rasvakerroksen tilalle voi saada lihasta. Toisinaan kuitenkin saattaa vaikuttaa siltä, että kuntoilu vain lihottaa. Tutkimuksilla on jo osoitettu, että merkittävää painonpudotusta ei voi saavuttaa vain liikunnan avulla. Huomattu on kuitenkin myös se, että kuntoilu voi itse asiassa myös tuoda mukanaan lisäkiloja.
Tässä syyt, miksi kuntoilulla ei ehkä olekaan toivomaasi vaikutusta.

Ruokahalu lisääntyy

Osa ongelmaa on ilmiö, jota tukijat kutsuvat korvaamiseksi.
Liikunta tietysti polttaa kaloreita, mutta sillä tasolla, millä useimmat aktiivisesti liikkuvat, se lisää myös nälkää. Mitä enemmän maltillista liikuntaa harrastaa, sitä enemmän tulee myös syötyä, mikä kumoaa ainakin osan liikunnan painoon vaikuttavista hyödyistä.
– Ruokahalua kohoaa usein liikunnan myötä. Toki pitää varmistaa, että syö riittävästi, mutta täytyy osata myös lopettaa silloin, kun et enää polta ylimääräisiä kaloreita, neuvoo ravitsemusterapeutti Linia Patel Britannian ravitsemusyhdistyksestä.

Juuri saatua ravintoa on hankala kuluttaa

Ruoka vapauttaa vereen insuliinia, joka heikentää rasvanpolttoa, joten juuri kuntoilua ennen tai sen aikana syöminen vähentää sen rasvaa polttavaa vaikutusta.
Jotkut kuntoilijat vannovatkin paastoamisennimeen ennen liikuntasuoritusta. Joidenkin tutkimusten mukaan aamulla tyhjällä vatsalla harrastettu liikunta auttaakin pudottamaan painoa nopeammin kuin syömisen jälkeen harrastettu liikunta.
– Välttämällä ruokaa ennen liikuntaa, erityisesti sokereita ja nopeita hiilihydraatteja, voit auttaa kehoa käyttämään polttoaineenaan rasvaa, selittää ravintofysiologi James Collins.
– Nämä rasvaa polttavat ja lihaksia kasvattavat mekanismit aktivoidakseen kannattaa yhdistää lihaskuntoharjoittelu aerobiseen liikuntaan.

Energiapatukat ovat täynnä sokeria

Liikunnasta saadut vaikutukset voi pilata myös energiapatukoilla tai urheilujuomilla, joiden kuvittelee auttavan kuntoilussa. Nämä hyvin sokeripitoiset tuotteet on tarkoitettu lähinnä energiansaantiin korkeatehoisessa ja pitkäkestoisessa suorituksessa. Niitä tarvitsevat vain erityisen paljon harjoittelevat urheilijat.
Muille esimerkiksi energiapatukoiden sisältämät kalorit voivat aiheuttaa ongelmia painonpudotuksessa.

Kuntoilet väärin

Monet ihmiset kuvittelevat, että he alkavat heti pudottaa kiloja, kun he alkavat käydä kuntosalilla.
– Todellisuudessa se ei ole niin helppoa. Pudottaaksesi yhden kilogramman, sinun täytyy kuluttaa noin 8 000 kaloria enemmän kuin ravinnosta saat. Se vastaa määrää, jonka kuluttaa lähes 129 kilometrin juoksumatkalla, sanoo Bedfordshiren yliopiston urheiluprofessori John Brewer.
Myös Escape the Diet Trap -kirjan kirjoittanut tohtori John Briffa toteaa, että hidastempoinen aerobinen liikunta, jota monet pitävät hyvänä kuntoilumuotona, ei ehkä ole tehokkain painonpudotusta ajatellen. Tehokkaampaa olisikin lyhentää liikkumisaikaa, mutta lisätä sen tehoa esimerkiksi kiihdyttämällä vauhtia 30-60 sekunniksi pyöräilyn tai juoksun aikana.

Miten liikunta hyödyttää

James Collins toteaa, että mitä paremmassa kunnossa olet, sitä paremmin kehosi hyödyntää stressihormoneja ja muita luonnollisia kemikaaleja, jotka tukevat laihtumista.
Hänen mukaansa liikunta kyllä auttaa laihtumaan, mutta ikävä kyllä kaloreita on helpompi saada kuin kuluttaa. Tyypillisesti ihmiset polttavat noin 200-300 kaloria 30 minuutin kuntosalitreenillä, mutta menevät sen jälkeen kauppaan tai kahvilaan ja syövät tai juovat jotain, missä on paljon energiaa.
Et laihdu paljoa, jos ruokavalio on huono, Collins sanoo.
– Liikunta on otettava osaksi uutta elämäntapaa, jos siitä haluaa saada hyötyä.
Lähteet: Daily Mail, IL