Linnanmäen Vuoristoradasta ainutlaatuisen tekevät junan takaosassa seisten matkaa ohjaavat Jarrumiehet. Rohkeita Jarrumiehiä ei turhaan kutsua Linnanmäen kuninkaiksi.
Jarrumies saa ajoluvan suoritettuaan henkilökohtaisen numeron, joka pienenee virkavuosien myötä. Jarrumies # 1 on itseoikeutetusti Toivo ”Topi” Lipponen, joka on työskennellyt Vuoristoradalla uskomattomat 37 vuotta. Topin Linnanmäki-ura alkoi kesällä 1974.
Vuoristoradan 61. syntymäpäivä tullaan muistamaan päivänä, jolloin Jarrumiesten legenda Topi ajoi viimeisen kierroksensa radalla. Legendan uraa kunnioitetaan jäädyttämällä jarrumiesnumero 1.
Jarrumiesten yhteishenki hakee vertaistaan
Linnanmäen jarrumiesyhteisö on tiivis ryhmä, jonka yhteishenki hakee vertaistaan. Jarrumieheksi ei noin vaan mennä, vaan jarrumieheksi päästään. Ryhmässä vallitsee tiukka kuri ja järjestys. Jokainen tietää oman paikkansa ja omat vastuunsa. Kulloinkin vuorossa oleva pienimmän numeron omaava Jarrumies on pomo. Nuorin tulokas puolestaan kantaa mukanaan pientä lehmänkelloa, jotta vanhemmat tietävät, missä aloittelija kulkee. Vuoristoradasta ja yhteisön jäsenistä huolehtiminen on Jarrumiehille kunnia-asia. Radalla ei olla töissä vaan se on elämäntapa. Jarrumiehillä on oma yhdistys, joka järjestää tapahtumia ja yhteisiä matkoja muihin eurooppalaisiin huvipuistoihin.
Vuoristoradasta huolehditaan kuin omasta
Vuonna 1951 käyttöön otettu Linnanmäen puinen ikoni Vuoristorata säilyttää paikkansa huvipuiston suosituimpana laitteena vuosikymmenestä toiseen. Rata on ainutlaatuinen paitsi Jarrumiestensä vuoksi myös siksi, että se on ns. sivukitkarata eli radan käännöksissä ei ole lainkaan kallistuksia. Yhdysvaltalainen Vuoristoratakerho ACE (American Coaster Enthusiastics) on myöntänyt Linnanmäen vuoristoradalle virallisesti klassikon arvon.
Vuoristorataa kunnostetaan vuosittain rakentamalla talvikauden aikana uusiksi radan osa kerrallaan. Kaikkiaan rata on rakennettu uusiksi neljään kertaan ja nyt ollaan viidennellä kierroksella. Alkuperäisiäkin osia radasta löytyy, sillä junien rungot ovat vuodelta 1951.
Jarrumiehet huolehtivat radasta kuin omastaan; kaarteet ajetaan varoen, ettei puisesta komistuksesta irtoa vauhdissa säleitä.
Linnanmäki juhlistaa Vuoristoradan syntymäpäivää tarjoamalla huvipuiston asiakkaille ilmaisen ajelun klassikon kyydissä.