Move!-testit keskeytettiin Espoossa maanantaina 17.9.2018 sen jälkeen kun Tiistilän koulun oppilas sai viime viikolla sairaskohtauksen liikuntatunnilla ja menehtyi myöhemmin sairaalassa. Pojan liikuntatunnilla oli suoritettu ns. piip-testiä, eli Move!-mittauksen kestävyyssukkulajuoksuosiota.
Monien koululaisten epämukavaksi kokevassa testissä juostaan edestakaisin 20 metrin matkaa niin pitkään kuin pystytään. Osio on rankka, koska piippausten tahti tihenee ja välimatka täytyy juosta yhä nopeammin uupumukseen saakka.
Kuolemantapauksen johdosta Espoon lisäksi ainakin Turku, Helsinki ja Vantaa keskeyttivät Move!-kuntotestit toistaiseksi.
Espoossa on nyt kuitenkin päätetty, että Move!-mittaukset saavat jatkua normaalisti ensi viikosta alkaen, mutta mittauksiin osallistuminen tulee olemaan vapaaehtoista.
– Testien on syytä olla vapaaehtoisia, koska oppilaiden kaikki terveystiedot eivät ole opettajien tiedossa. Tulemme myös varmistamaan, että rehtoreilla ja opettajilla on riittävä tieto siitä, miten mittaukset suoritetaan, sanoo sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä.
Espoo perustelee päätöstä sillä, että opetushallituksen selvitysten mukaan peruskoululaisten fyysistä toimintakykyä mittaaviin Move!-testauksiin ei liity riskejä, jotka edellyttäisivät mittauksista luopumista. Move!-mittaus on laadittu yhdessä terveydenhuollon ja liikunnan opetuksen ammattilaisten sekä OAJ:n kanssa.
STT
Kuva: Pixabay