PlayStationin yksinoikeus-hittipelisarja LittleBigPlanet on saapunut kolmanteen osaansa ja nyt myös uuden sukupolven tehokonsolille PlayStation S4:lle.
Tuttu ja aina niin mukava säkkipoika on saanut seurakseen kolme uutta kaveria, Oddsockin, Togglen ja Swoopin, jotka tuovat raikasta säpinää LittleBigPlanet 3:n eri vaiheisiin. Yksinpelissä tehtävänäsi on löytää nämä uudet hahmot yksi kerrallaan. Jokaisella uudella hahmolla on omanlaisensa mielikuvituksellinen planeetta, josta etsitään kolme kuulaa joilla hahmo vapautuu peliin.
Uusilla hahmoilla on myös omanlaisensa erikoisvoimat, joita tarvitaan pelin eri vaiheissa. Oddsock on varsin hauska koirasta hevoseksi muuttuva heppu, jonka erikoistaitona on loikkiminen paikkoihin joihin muut eivät pääse. Oddsock pystyy mm. loikkimaan seiniä pitkin ylöspäin. LittleBigPlanetin ennalta-arvaamattomuus ei petä tälläkään kertaa. Esimerkiksi kun Oddsock on hevosen muodossa, hänen selässään ratsastaa stetson-hattuinen karjapaimen.

Togglen saa muutettua isosta pieneksi ja takaisin, pelin vaatiman tilanteen mukaan. Näin Togglella pääsee etenemään pienistäkin koloista, kun muilla hahmoilla se ei onnistu. Koon vaihtelusta on monia muitakin hyötyjä. Pikku-Oddsock esimerkiksi kelluu vedessä, mutta iso versio vajoaa pinnan alle.
Swoopista on suurta apua erityisesti silloin kun pitää päästä paikkoihin, joihin ei voi pomppia. Hän nimittäin osaa lentää ja voi kuljettaa kaverit mukanaan yläilmoihin.

Pelissä voi pomppia tietyissä kohdissa myös syvyyssuunnassa ja käytössä on paljon uusia lisävälineitä, kuten pumppunaattori, koukkuhattu, vilkkupallo ja buustisaappaat.

Joissakin arvosteluissa on suhtauduttu tähän suositun pelisarjan kolmanteen versioon hieman nihkeästi, varsinkin koska kehittäjän vaihtuminen alkuperäisestä Media Moleculesta Sumo Digitaliin on jättänyt peliin pieniä jälkiä, joiden myötä lopputulos ei ole aivan yhtä valmis ja hiottu kuin aiemmat versiot olivat jo julkaisussaan. Päivitysten myötä muutamat tekniset pikkuongelmat varmasti kuitenkin katoavat ja pelaaminen sujuu ilman muutamia harmittavia pikkubugeja.

LittleBigPlanetin tasoloikkatehtävät ovat aina olleet melko haastavia, varsinkin pelatessa yhdessä muiden kanssa, mutta tässä kolmannessa versiossa vaikeustasoa on lisätty ja jo melko alkuvaiheessa vastaan astelee kattiloista koottu pomo (kuva alla), jonka päihittämiseen muutama yritys ei välttämättä riitä. Kuten tasoloikkapeleissä yleensä, myös LittleBigPlanet 3:ssa opitaan yrityksen ja erehdyksen kautta miten pomo nitistetään, ja oikea ajoitus on aina kaiken aa ja oo.

Jos et tee loikka- ja ampumis- ynnä muita sarjoja juuri oikein ja juuri oikealla hetkellä, palaat edelliseen tallennuspisteeseen. Onneksi ”synty-ympyröitä” on sijoitettu mukavan tiheään ja elämiä on käytössä useita. Siinä vaiheessa, kun olet käyttänyt kaikki tasoon varatut elämät, aloitat tason alusta. Näin monesti käy viimeistään siinä vaiheessa, kun kohtaat kunkin tason loppupomon.

Koko peli on ääninäytelty suomeksi ja vieläpä hyvin, mikä on aina suuri plussa koko perheen pelille. Jos osaat englantia, kannattaa kokeilla myös pelin alkuperäistä ääniversiota, sillä Stephen Fry ja Tohtori Housena tunnettu Hugh Laurie tekevät erittäin hyvää työtä.

LittleBigPlanet-pelisarjan varsinainen mielenkiinto on ensimmäisestä osasta lähtien kohdistunut luoviin ja kekseliäisiin verkossa pelattaviin yhteisökenttiin. Kenttien luominen on nyt entistäkin monipuolisempaa ja voit rakentaa yhä mielikuvituksellisempia omia kenttiä koko yhteisön pelattavaksi. Jos omien kenttien teko ei kiinnosta, voit silti pelata vaikkapa joulupukkina mitä tahansa LBP-peliyhteisön luomista yli 9 miljoonasta kentästä. Kyllä, valikoimissasi on yli 9 miljoonaa kenttää, sillä pääset myös kaikkiin kahden edellisen peliversion yhteisökenttiin.
Sisällön löytäminen on nyt entistä helpompaa uudistetun hakutoiminnon ansiosta. Lisäksi pelissä voi lisätä kommentteja ja kuvia, sekä chattailla ja selata tulostauluja. Pelin PS4-versiossa käytetään kekseliäästi uutta ohjainta, hienon ja eläväisen grafiikan esitystarkkuus on 1080p ja käyttäjä voi lähettää omia luomuksia ja pelivideoita muille pelaajille kätevästi yhdellä napilla.

Kaiken kaikkiaan, LittleBigPlanet 3 on koko perheen konsolipelien ehdotonta ykköskastia ja pakkolisäys jokaisen perheellisen pelaajan pukinkonttiin.
Lajityyppi: Tasohyppely, rakentelu
Ikäraja: 7
Julkaisuaika: 26.11.2014
Alustat: PS4, PS3
Kehittäjä: Sumo Digital
Julkaisija: SCEE
Pelaajamäärä: 1-4 samalla koneella tai netissä