Fazer Leipomoiden Hyvinkään ja Ulvilan leipomoita koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Fazer Leipomot lopettaa valmistuksen Hyvinkään ja Ulvilan leipomoissa syksyllä 2015, jolloin molemmat leipomot suljetaan. Lopettamisen syyksi Fazer on ilmoittanut tehostavansa leipomoverkoston toimintaa keskittämällä valmistusta.
Yt-neuvottelut koskivat Hyvinkään ja Ulvilan leipomoiden kaikkia työntekijöitä, toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä: yhteensä 146 henkilöä, joista 73 henkilöä Hyvinkäällä ja 73 Ulvilassa.
– Pyrimme edesauttamaan mahdollisuuksia työllistyä uudelleen joko konsernin sisällä tai ulkopuolisissa yrityksissä. Tulemme tekemään yhteistyötä alueiden työvoimahallinnon kanssa, sanoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström.
Tarve neuvotteluille oli seurausta haastavasta markkinatilanteesta. Leivän kulutus on laskussa Suomessa ja kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut. Fazer Leipomoiden mukaan myymälöissä paistetun leivän osuus kulutuksesta kasvaa ja pakatun leivän osuus pienenee. Myös palkka- ja energiakustannukset ovat jatkaneet nousuaan, eikä kustannusvaikutuksia ole mahdollista siirtää hintoihin täysimääräisesti.
Fazerilla on jatkossa leipomoita vain Vantaalla, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Lisäksi Fazerilla on 47 myymälöiden tiloissa sijaitsevaa lähileipomoa.