Uutisissa ja sosiaalisissa medioissa on lähiaikoina kohistu siitä, kuinka Suomen väitetään olevan täynnä rasisteja, koska maahan tulleita turvapaikanhakijoita ei hyväksytä. Eeri puolilla Suomea, mm. Lahdessa on protestoitu turvapaikanhakijoita vastaan. Lahdessa vastaanottokeskuksen pihalle saapui joukko ihmisiä kantaen Suomen lippuja, ja yksi heistä oli jopa pukeutunut Ku Klux Klania edustavaan kaapuun.
Nyt pinnalle on noussut uusi kohu rasisimista, Suomen omaa alkuperäiskansaa vastaan. Saamelaiset osoittivat eilen torstaina mieltään Helsingissä ripustamalla Saamen lipun Mannerheimin patsaaseen.
Saamelaiset ovat tuohtuneita muun muassa siitä, että Suomen korkein hallinto-oikeus hyväksyi 93 suomalaista uusiksi saamelaisiksi, vastoin Saamelaiskäräjien päätöstä.
saamelaiset2
Saamelaiskäräjät on hylännyt 182 henkilön hakemuksen päästä Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, sillä he eivät ole katsoneet heitä saamelaisiksi. Saamelaiskäräjien ex-puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi (kuvassa alla) otti KHO:n päätöksen vastaan raskaasti. Näkkäläjärvi kertoi Ylelle ensireaktionsa olleen järkytys ja kauhu. Näkkäläjärvi hakee eroa saamelaiskäräjien vaaliluettelosta KHO:n hyväksymisten vuoksi
Klemetti Näkkäläjärvi
– Suomi on rasistinen maa, joka suojelee suomalaisuutta ja suomalaista valtiota, ja polkee oman alkuperäiskansansa ja vähemmistöjensä ihmisoikeuksia häikäilemättömästi ja törkeästi. Oikeuslaitos heijastaa Suomen moraalista ilmapiiriä. Perustuslain, saamelaiskäräjälain ja kansainvälisten sopimusten piti suojella saamelaisia, mutta toisin kävi, kommentoi Näkkäläjärvi.
Näkkäläjärven mukaan saamelaisia hyödynnetään vain kaupallisesti ja heidät kelpuutetaan ainoastaan resursseiksi. Esimerkiksi Visit Finland käytti Näkkäläjärven mukaan saamelaista kulttuuria hyväksi 100 Days Of Polar Night Magic -videollaan (alla), jossa mainostettiin Lapinmatkoja ulkomaalaisille. Näkkäläjärvi sanoo, että videossa saamelaiset esitetään likaisina, villeinä metsän eläiminä, joilla on yllään valesaamenpuvut.

Tulevien Turun kirjamessujen keskeinen teema on saamelaisten kulttuuri.
– On surkuhupaisaa, että kohta alkavat Turun kirjamessut, jossa teemana on saamelaisuus. Saamelaisuus saa elää kirjoissa ja taiteena, mutta ei ihmisissä ja heidän arjessaan, Näkkäläjärvi toteaa.
Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Näkkäläjärvi on myös sitä mieltä, että korkeimman hallinto-oikeuden päätös ei ole hyvä uutinen ja että KHO:n päätökset tulevat vaikuttamaan saamelaisten itsehallintoon Suomessa.