Suomalainen somevaikuttaja Miisa Asikainen kertoi tällä viikolla Helsingin Sanomien julkaisemassa artikkelissa kokemastaan syrjinnästä deittimaailmassa. Hän on huomannut, että pluskokoisena naisena treffailu on hankalaa, sillä deittikutsut ovat hyvin harvassa.

– En ole enää baarissa se ihminen, jota tullaan iskemään, vaan se porukan fat friend, Asikainen toteaa HS:lle.

Asikainen jakoi linkin Helsingin Sanomien haastatteluun maanantaina omalla Instagram-tilillään. Hän toivoi, että juttu herättäisi ihmiset miettimään omaa käytöstään ylipainoisia henkilötä kohtaan.

Helsingin Sanomien artikkeli nousi nopeasti suureksi puheenaiheeksi somessa. Monet ovat kiittäneet Asikaista avoimuudestaan vaietun aiheen ympärillä.

– Kiitos tärkeästä puheenvuorosta Miisa ja voimia jo valmiiksi. Normeista ja deittailusta puhuminen on monille kutsu käydä taistoon. Ollaan täällä sun puolella, jos tarvitset tukea, somevaikuttaja Emmi Nuorgam kirjoittaa oman Instagram-tilinsä Stories-osiossa.

Nuorgam kertoo samassa yhteydessä myös omista kokemuksistaan deittailumaailmassa.

– Mua ei ole vuosiin lähestynyt kukaan baarissa tai muissakaan paikoissa. Miisa puhuu tossa jutussa siitä, miltä tuntuu olla aina se fat friend, josta ei olla kiinnostuneita ja samaistun niin paljon, hän painottaa.

– Tinderissä iso osa matcheista poistaa matchin katsottuaan mun profiilin – siihen varmasti liittyy myös mun monisuhteisuus. Surullisen huvittavaa, että ihmiset luulee mun deittailevan ihan sikana koko ajan, mikä ei voisi olla kauempana totuudesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kaikki eivät katso asiaa samasta näkökulmasta Asikaisen ja Nuorgamin kanssa. Artikkeli on kerännyt sosiaalisessa mediassa myös eriäviä mielipiteitä ihmisiltä.

Aiheeseen on ottanut kantaa muun muassa suosittu mediapersoona Tuomas Enbuske.

– ”Syrjintä deittimarkkinoilla” on täysin mielipuolinen käsite. Jotta syrjintää ei tapahtuisi, jonkun pitäisi siis olla vastentahtoisesti sukupuolisuhteessa syrjityn kanssa. Skarpatkaa nyt vähän, Enbuske tokaisee Twitterissä.

Helsingin Sanomien Facebook-sivuilla on esitetty kommentteja, joissa painotetaan sitä, kuinka ketään ei voi pakottaa kiinnostumaan toisesta ihmisestä. Kommentoijien mielestä se, että joku on kiinnostunut yleisten kauneusnormien mukaisista henkilöistä, ei itsessään ole syrjintää.

– En sanoisi sitä syrjinnäksi. Toisen ulkonäkö viehättää tai sitten ei, eräs Facebook-käyttäjä kirjoittaa.

– Suurin osa meistä haluaa elämäänsä jonkin kumppanin, läheisyyttä ja parisuhteen tuomaa turvaa. Tietysti toivon, että myös lihavat tavoittavat tuon kaiken. Mutta on todella huono strategia lähteä deittimarkkinoille vaatimaan, että enemmistön pitää vain hyväksyä mieltymystensä vastaiset kauneusnormit. Eihän se niin mene, vaan jokaisella on oikeus valita kumppaninsa joutumatta syyllistetyksi henkilökohtaisista mieltymyksistään. Myös laihoilla ja lihaksikkailla, toinen alleviivaa.

Eriävät mielipiteet ovat herättäneet voimakkaita tunteita Asikaisessa ja hänen seuraajissaan. Asikainen kuvailee Instagram-tilinsä Stories-osuuteen julkaisemallaan videolla olevansa kyllästynyt ulkonäkönsä kommentointiin.

– Kuvastaa hyvin tätä päivää, kun hetki sitten minulla oli tosi hyvä olo tästä kaikesta, mutta nyt tuli sellainen, että voi ei. Että mihin minä itseni altistin, Asikainen sanoo itkuisena Instagramissa.

– Minä olen niin kyllästynyt muutenkin minun ylipainoni arvosteluun. Tuntuu, että tuolla Facebookissa ihmiset ovat missanneet koko jutun pointin. Se pointti oli nimenomaan päinvastainen kuin mitä ne kommentit siellä ovat. Siis ihan oikeasti, älkää kommentoiko kenenkään kokoa koskaan, hän alleviivaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Myös somevaikuttaja Veera Bianca on ottanut kantaa aiheeseen omalla Instagram-tilillään.

– Mua satuttaa ja surettaa jostain niin syvältä ja lujaa kaikki se paska mitä tämä upea nuori nainen saa päälleen just nyt somessa. Vaatii ihan saatanasti rohkeutta puhua tästä aiheesta ja Miisa teki sen rohkeasti omilla kasvoillaan, Bianca kirjoittaa Stories-osuudessa.

– Miten oi miten on ihmisten käytös niin järkyttävää ja empatiakyvytöntä internetissä? hän pohtii.

Lue myös:

MTV: Bloggaaja Veera Bianca laihtui hurjat 35 kiloa – sai terapeutilta rajun diagnoosin: ”Haluan antaa kasvot tälle asialle”

Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu sometähti herätti keskustelun ongelmallisesta dieettikulttuurista – laukoo aiheesta suorat sanat!