Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kirjoittaa blogissaa, että Suomen poliisien tilanne on heikko verrattuna muihin Pohjoismaihin. Suomessa mm. poliisiopiskelijoiden määrää on laskettu alle puoleen, joten poliisien määrän nopea lisääminen on rajallinen, vaikka poliittista tahtoa löytyisi. Paatero kirjoittaa:
”Muissa pohjoismaissa tuota tahtoa on riittänyt. Norjassa palkataan 3000 poliisia lisää seuraavan viiden vuoden aikana. Samaan aikaan suunnitellaan satojen miljoonien eurojen tietojärjestelmäuudistusta (Suomessa 30). Ruotsissa poliisien määrä on nostettu 20000:een (Suomessa 7450). Tanskassa poliisin budjetti on 1,4 miljardia euroa (Suomessa 0,8).”
Suomeen on tavoitteena saada ensi vuonna 50 poliisia lisää. Poliisi on myös saanut lisää määrärahoja, mutta koska samaan aikaan on kuitenkin tehty suuria supistuksia, on ihmetelty mihin rahat ovat kadonneet. Paatero vastaa blogissaan:
”Vastaus on: palkkoihin, tietojärjestelmiin ja vuokriin. Palkkakulut ovat nousseet vuodesta 2008 virkaehtosopimuksen perusteella yli 120 miljoonaa euroa, palveluiden ostot lähes 54 miljoonaa euroa ja toimitilakulut 16 miljoonaa euroa. Kasvavien kustannusten takia olemme joutuneet vähentämään henkilöstöä, poliiseja sata (-1,1%) ja muuta henkilöstöä kolme sataa (-10,5%) eli suhteessa kymmenkertaisesti.”