Asuntomessut järjestetään Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa 13.7-12.8.2012. Ekotehokkaalle, luonnonläheiselle ja uutta teknologiaa hyödyntävälle messualueelle rakentuu omaleimaisia ja tämän päivän arkkitehtuuria edustavia omakoti-, pari-, rivi- ja kerrostaloja.
Messutapahtumassa on näytteillä 39 kohdetta – 32 huoneistoneliön kerrostaloyksiöistä 240 huoneistoneliön omakotitaloon. Hyviä esimerkkejä kohteista ovat ekotoimiva vähähiilinen puutalo, hyvinvointikoti, loft-paritalo sekä viuhkamainen viherkattoinen passiivienergiatalo.
Yli kymmenen rakentajaa tavoittelee passiivienergiataloa
Messualueen omakotitaloissa toteutetaan uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä ratkaisuja: maa- ja ilmalämpöpumppuja, aurinkokeräimiä ja erilaisia puulämmitysjärjestelmiä. Kaukolämpöä käyttää kerros-, rivi- ja paritalojen lisäksi muutama omakotitalo. Kaikki omakotitalot, lukuun ottamatta yhtä hirsitaloa, kuuluvat tämän hetken energiamääräysten mukaan A-energialuokkaan.
– Energiaratkaisut ovat ajankohtaisia ja haastavia vuodesta toiseen ja Asuntomessut pyrkii antamaan havainnollisella tavalla kuluttajille hyviä esimerkkejä sekä opastusta energiakysymysten äärellä, toimitusjohtaja Pasi Suomen Asuntomessuilta pohtii.
Tampereella asuntomessualueen omakotirakentajista yli kolmanneksen tavoitteena on vähintään passiivienergiatalo – pari heistä pyrkii saavuttamaan jopa nollaenergiatason.
– Tavoitteiden toteutuessa Tampereen Vuorekseen tulee kaikkien aikojen energiatehokkain asuntomessualue. Viime vuonna Kokkolassa lähes kaikki kohteet kuuluivat A-energialuokkaan ja passiivienergiataloja oli neljä. Nyt Tampereella tavoitteena on, että yli 10 talossa energiankulutus jää passiivi- tai nollaenergiatasolle. Lopullinen tilanne varmistuu talojen valmistuessa tehtävässä tarkistusmittauksessa, Heiskanen tarkentaa.
Rakentaminen hyvässä vauhdissa
Puutarhakaupunkimaiselle asuntomessualueelle Tampereen Vuorekseen rakentuu parhaillaan 27 omakotitaloa ja kolme paritaloa. Kolmeen tuottajamuotoisen rakentamisen kortteliin nousee kerros-, rivi- ja paritalokokonaisuuksia, joissa on omistus-, vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Alueelle rakennetaan myös kehitysvammaisten palvelukoti. Kaikkiaan asuntoja on 185.
– Messualue rakentuu aikataulussaan. Omakotitaloista harjakorkeudessa on parisenkymmentä kohdetta ja kerros- ja rivitaloista noin puolet. Alueen kunnallistekniikka ja keskeinen Kirjailijanpuisto ovat viimeistelytöitä vaille valmiita, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Tampereen kaupungilta kertoo.
Asuntomessualueen omaleimaisista rakennuksista muodostuu tyylikäs ja nykyaikainen kokonaisuus. Yksi- ja kaksikerroksisten omakotitalojen joukossa on rakennuttajaperheiden tarpeisiin suunniteltuja yksilöllisiä taloja mutta myös valmistalomalleja. Kerros-, rivi- ja paritalokorttelit ovat värikkäitä ja moni-ilmeisiä. Lisäväriä tuo myös messualueelle sijoitettu taide, joka on osittain rakennettuun ympäristöön integroitua.
Vuores on suunniteltu ekotehokkaaksi kaupunginosaksi
Ensi kesän Asuntomessuilla esitellään myös asuntomessualueen ja koko Vuoreksen ekotehokkuuteen liittyviä ratkaisuja. Vuorekseen rakennetaan Suomessa vielä harvinainen jätteiden putkikeräysjärjestelmä, joka vähentää huomattavasti energiantarvetta ja päästöjä verrattuna perinteiseen keräystapaan. Yhdyskuntarakenteeltaan tiiviin ja tehokkaan kaupunginosan ekotehokkuutta vahvistavat myös esimerkiksi kattavat pyöräilyreitit, toimiva joukkoliikenne, himmennettävä led-ulkovalaistus sekä sade- ja valumavesien luonnonmukainen käsittely.
Asukkaiden kestäviä elämäntapoja tuetaan muun muassa sujuvan etätyön mahdollistavalla huippunopealla 100/100 Mbps:n verkkoyhteydellä, palstaviljelyalueella, lähipalveluilla ja laadukkailla lähivirkistysalueilla.
Tampereen eteläosaan, seitsemän kilometrin päähän keskustasta rakentuva Vuores on tulevaisuudessa 13 000 asukkaan kaupunginosa. Noin 600 asukkaan messualue sijoittuu kaupunginosan palveluiden ytimen, Vuoreskeskuksen, viereen.