Kävimme Pippa Laukan luona kylässä ja ihana Pippa pyysi lopuksi vielä kuvaan, että Joanna sitten vanhempana näkee, missä kaikkialla sitä on tullut käytyä :)

 

Joanna testasi vieläkö samat lelut on yhtä hauskoja kuin 50 vuotta sitten.

 

Julkkiskin haluaa yksityisyyttä. Kaikki me olemme vain ihmisiä ja uskokaa tai älkää, mutta useimmiten tunnettujen ihmisten kaapissa on 90% asioita oikeasti piilossa ja vain kymmenesosa on sitä julkista tietoa.

Törmään todella usein inhottavaan harhaluuloon, missä luullaan, että olemme hyökkäämässä kameran kanssa kuin aseella, joka tilanteessa. Tämä sitten pitää vääntää oikein rautalangasta joillekkin ihmisille. Jos on julkisuuden henkilö, niin se ei automaattisesti tarkoita sitä, että olet joka ikisessä tilanteessa kuvaamassa itseäsi tai varsinkaan ketään muuta someen, telkkariin tai lehteen.

En siis kuvaa sinua, mummoasi, kissaasi, koiraasi tai lapsiasi MIHINKÄÄN, jos tulisit kylään, tulen kauppaan, työpaikallesi tai mihin tahansa. Julkkisten julkinen näkyvyys on ennalta sovittua työtä, mitä ei tehdä vapaa-ajalla ja ketään ei kiinnosta tehdä töitä huvikseen. Harhakäsitys siitä, että ”kaikki laitetaan someen” on yleensä tarkkaan suunniteltua työtä. Joskus taas ihan normaalia tavallisen ihmisen intoa jostain itseä ilahduttavasta asiasta tai tapahtumasta. Ihan omaan elämään liittyen.

Jos jonkun somessa näkyy muita, kuin henkilö itse; on jokaiseen niistä kysytty lupa. Jos ruokailu kuvataan, niin silloin yleensä ollaan syömässä jonkun sellaisen henkilön kanssa kuka ymmärtää, että ihminen kuvaa vaikka annostaan työkseen. Sitä ei siis tehdä sellaisessa seurassa, missä joutuisi epämukavaan tilanteeseen tai selittämään. Tarkoitus ei ole myöskään pilata kenenkään ruokarauhaa. Esimerkkinä, minä kuvaisin, jos olemme mieheni kanssa ravintolassa, mutta en ikinä mummolassa tai vaikka siskoni miehen tai mieheni siskon luona.

Varsinkin julkisuuden henkilöillä on tarkka käsitys näkyvyyden lakipykälistä. Jokaista ihmistä suojaa yksityisyyden suoja. Sinä saat päättää kuka sinua saa kuvata ja mihin. Julkisella paikalla saa kuvata, mutta sekin on ilman lupaa hyvien käytöstapojen vastaista.

Paparazzit on hyvin pieni ilmiö Suomessa erään lehden toimesta ja siihen ei tietenkään voi vaikuttaa joutuisiko jonkun kanssa kuvatuksi sinne. Heilläkään ei kuitenkaan ole oikeutta muiden kuin minun kasvoja julkaista ellen satu olemaan baarissa vaikka missiseurueen kanssa.

Välillä on tuntunut jopa loukkaavalta kun toitotetaan, että ei kai sitten laiteta mitään minnekään ja eihän sitten vaan hän kerro näitä siellä ja siellä.. Ikään kuin julkinen ammattini (miksi voin sitä jo kutsua, sillä teen julkisuudellani rahaa) tarkottaisi sitä, etten ole luotettava.

Väitän, että julkisen ihmisen kanssa yksityisyys on paremmin turvassa kuin osaisi kuvitellakaan, sillä sitä kaikki me vaalimme silloin, kun emme työskentele.

Siksi ihmisten salakuvaaminen on perseestä. Tuntuu todella pahalta olla jossain viettämässä vapaa-aikaa, vaikka syömässä ystävän kanssa tai  juhlimassa. Tällaiset asiat on hyvin intiimejä hetkiä, missä haluaa rentoutua ihan niin kuin ne sata muutakin, ketkä ravintolaan tulivat.

Inhoan sanontaa ”itsepähän olet itsesi sinne julkisuuteen tunkenut, niin kestä leikki loppuun asti.” Että se joka leikkiin ryhtyy, niin….

Joopa joo. tule sinäkin itse töistä ja ala imuroimaan tai kirvesmiehen hommiin kun saavut ravintolaan.

<3 Henna