Heippatirallaa!

Julkaisin hetki sitten instastoorissa videon, jossa näkyy meidän n. viikon ruokaostokset. (tämä video tulee mun Instan kohokohtiin tänään lauantaina kaikille katsottavaksi). Mun Instagram on Henna Kalinainen

Se keräsi ihan hirveän määrän reaktioita ja minulle alkoi tulvia tarkempia kyselyitä ja ohjeita syömiseen. Jos se noin paljon kiinnostaa niin ehdottomasti kerron mitä voin, mutta en kuitenkaan voi sanoa kenenkään puolesta mikä kenellekkin toimii. Itsellä paras oivallus on ollut nyt ihan perinteinen lautasmalli, missä on yhdellä aterialla kourallinen hiilareita, suunnilleen sama määrä proteiinia ja loput kasviksia. Lisäksi päivään mukaan pitää mahduttaa marjoja ja hedelmiä ja hyvä välipala onkin vaikka smoothie tai banaani/omena. Jos aterialla ei ole rasvaista kalaa niin syö välillä pieni kourallinen pähkinöitä ja lisää hyviä öljyjä salaattiisi rasvan lähteeksi. Vaihtele mahdollisimman paljon aineksia. Kasvisten väriä, rasvan lähteitä, hedelmien kirjoa sekä hyvän hiilarin lähteitä. On kauraa, täysjyvää jne… eikö kuulostakin simppeliltä?

Esimerkki aamupalasta.
Real leipää, salaattia, naudan leikkeleitä, vähärasvaista juustoa ja kanamunaa, jogurttia ja mysliä banaanilla.
Kanan sisäfilee, salaatti, kvinoa + puolikas mandariini
Lohta ja salaattia. Kokeile salaateissa esim. lehtikaalia. Se on superfoodia ja toimii niin smoothieissa kuin wokeissa ja salaateissa.

Ilman liikuntaakin voi laihtua ja syödä terveellisesti. Mielestäni kaiikkein isoin askel kohti parempaa lähtee ehdottomasti keittiöstä. Kun ravintopuoli on kunnossa saat siitä myös lisää energiaa ja se liikuntakin saattaa yhtäkkiä alkaa maistumaan. Kaikkea ei siis tarvitse aloittaa hirveällä ryminällä. Ota tavoitteeksi vaikka 10 000 askeleen hyötyliikunta päivässä. Jos sekin tuntuu suurelta ja et ole liikkunut kerrassaan ollenkaan niin tee se vaikka 3 päivänä viikossa. Ja sitten vaan omaan tahtiin lisää määrää. Kaikkien ei tarvitse käydä salilla. mikä tahansa liikunta auttaa. Ui, kävele kauppaan, pyöräile, tanssi tai imuroi :D Kaikki on kotiin päin.

Maustamaton jogurtti Alpro Soya + marjat ja Pauluns Granola

Itse syön aamulla usein puuron ja kanamunan/raejuustoa ja omenan/mangososeen tai marjoja. Joskus teen jogurttiin smoothien jne. Jos tekee leipää mieli niin syön pari ruisleipää tai 100% kauraleipää. Leivän päälle on mukava lisätä salaattia, tomaattia ja kurkkua tai vaikkapa avokadoa. Niin hyvää ja ravitsevaa nämä kaikki. Ja olet varmasti kylläinen.

Sitten syön usein lounaaksi ja päivälliseksi riisiä, kvinoaa tai perunaa ja siihen liha ja salaatti. Joskus kaipaan pelkkää salaattia ja kanaa ja syön hedelmän lisäksi. Kaikki tämä on niin simppeliä. Tärkeintä on mielestäni muistaa se ruokarytmi, että muistat syödä sen 4-5 kertaa päivässä tasaisesti ja vähän kerralla päivässä. Tämä on minusta ollut ihme kyllä se kaikkein olennaisin ja tärkein osa koko ruokavalion toteutusta. Muistakaa siis tämä. Kiireisinä päivinä on helppo syödä välipalarahka ja hedelmä tai valmiiksi tehty eväsleipä ja omena vaikkapa. Eli kyllä niitä vaihtoehtoja löytyy vaikka käsilaukkuunkin mukaan.

Proteiinipasta, kana ja kasviksia. Tämä oli aika mini annos, mutta toimii esim. jos kiire ja ei kauhea nälkä.
Kanasalaatti. Muista, että salaatin ei tarvitse olla tylsää. voit tehdä itse hyvää kastiketta esim. kevyt kermaviilistä tai maustamattomasta jogurtista öljyn ja hunajasinapin kanssa tai yrttien ja valkosipulin kanssa.

Ennenkaikkea on minusta ollut hienoin tajuta taas kuinka normaaleista asioista se terveellinen syöminen ja hyvä olo koostuu. Itse olin ihan liian pitkällä kaikkine hiilaripelkoineni ja ihme uskomuksineni ruokailun suhteen, että en millään meinannut uskoa edes, että hedelmät ja marjat on terveellisiä minulle. Nykyään ravinnolla on minulle suurin merkitys. Mitä sinä saat mistäkin ruoka-aineesta kun se, että mitä sinun pitäisi välttää. Kun syöt hedelmiä, marjoja ja kasviksia, niin ajattele mitä kaikkia tärkeitä vitamiineja niistä saat. Älä sitä monta grammaa hiilaria siinä on 100grammaa kohden. Mitä ravitsevampaa ruokaa syöt sitä vähemmän sitä tarvitset. Minulla olisi ravinnosta vaikka kokonainen kirja kirjoittaa, mutta näytän tämän lopun teille kuvina :)

Iltapalasta ei löydy kuvaa, mutta yksi hyvä on munakas ihan vaan joko nakkimunakas kalkkunanakeilla(5% rasvaa) ta sellainen oikein ihana missä on tomaattia, pinaattia ja sipulia, chiliä ja kinkkua ja persiljaa. toivottavasti tästä oli pientä apua edes jollekkin.

Love,

Henna