Radiojuontaja ja entinen kansanedustaja Pertti Salovaara, 50, on puhunut avoimesti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään Hymyn haastattelussa. Salovaara kertoo saaneensa ensimmäiset oireet vuonna 2007 pyrkiessään toiselle kaudelle kansanedustajana.

Salovaara hakeutui nopeasti avun piriin ja sai onnekseen pätevän lääkärin. Hän sai diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä muutamassa vuodessa, ja oikea lääkityskin löytyi kokeilemisen myötä.

– Tärkeintä on ottaa lääkkeet. Vain niiden avulla oireet pysyvät poissa, Salovaara sanoo Hymylle.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaville on ominaista toisiaan seuraavat masennus- ja maniajaksot sekä mahdolliset kokonaan oireettomat jaksot. Maniavaiheessa henkilön mieliala on tyypillisesti koholla, kun taas masennusjakson aikana olo voi olla syvästi lamaantunut.

– Kaksisuuntaisessa mielenhäiriössä masennus on täydellisen lamaannuttava. Ihminen on toimintakyvytön, Salovaara toteaa ja kertoo, että esimerkiksi peseytyminen voi tuntua masentuneena ylitsepääsemättömän vaikealta.

Kuva: AOP

Moni kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava kärsii myös itsetuhoisista ajatuksista. Salovaara kertoo Hymylle harkinneensa itsekin itsemurhaa vaikeimpina aikoina.

Hänen mukaansa pahinta sairaudessa on epätietoisuus oireiden toistuvuudesta, sillä vuorottelevien jaksojen toistuvuutta ja kestoa on hankala ennustaa. Oikeanlainen lääkitys kuitenkin auttaa.

– Jos lääkettä ei ota, oireet palaavat, Salovaara sanoo.

Salovaara työskentelee tällä hetkellä Radio Novan Yöradiossa vuoroilloin ja nauttii työstään. Hän pitää radiotyönsä kautta seuraa yötyöläisille ja jakaa kuulijoille ajankohtaisia liikennetiedotteita. Pitkän uran radiossa tehnyt mies on toiminut myös kahden kauden ajan keskustan kansanedustajana vuosina 2003–2011.

Salovaara on ollut kahdesti naimisissa ja hänellä on liitoistaan kolme tytärtä.

Lue myös:

Pertti Salovaaran uusi rakas on nigerialaiskaunotar – ikäeroa noin 20 vuotta

Salkkarit-tähti Jasmin Voutilainen avautuu mielenterveyshaasteistaan – ”Haluan normalisoida ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriöitä”