Näyttelijä Helmi-Leena Nummela, 34, kuvailee tietään näyttelijäksi pakomatkaksi. Hän kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa avoimesti matkastaan ujosta ja epävarmasta tytöstä suomalaisten tuntemaksi näyttelijäksi.

Nummela kertoo kärsineensä kiltin tytön syndroomasta eikä tunnistanut rajojaan. Unelma näyttelijän ammatista ajoi hänet jo 12-vuotiaana teatteriharrastuksen pariin.

– Välillä tulin teatteriharrastuksesta itkien kotiin, ja niinä hetkinä isäni kysyi, että miksi ihmeessä haluan jatkaa näyttelemisestä, jos se kerta laittaa minut niin koville, Nummela muistelee Ilta-Sanomille.

Teini-iässä hän juhli usein ja alkoi testailla rajojaan. Nummela pääsi ilmaisutaidonlukioon ja muutti 16-vuotiaana Helsinkiin, mutta kipuilu jatkui.

– Halusin päästä teatterikorkeakouluun ja tulla näyttelijäksi, mutta en uskaltanut sanoa sitä ääneen.

Teatterikorkeakouluun päästyään ankaruus itseään kohtaan kasvoi ja Nummela koki, että hänen tuli suoriutua täydellisesti kaikesta. Kun suorituspaineet kasvoivat Nummela alkoi kontrolloida syömistään helpottaakseen kipuiluaan ja sairastui syömishäiriöön.

– Olen myöhemmällä iällä oivaltanut, että minulla oli epärealistinen kuva omasta kehostani jo nuorena. Tällä alalla on jatkuvasti hyvin tietoinen itsestään, kun työkaluna on oma keho.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Nummela tajusi lopulta, että laihtuminen oli mennyt tietyn rajan yli ja ymmärsi, että vaakalaudalla oli terveyden lisäksi myös ura näyttelijänä. Kumpaakaan hän ei halunnut menettää.Kolme vuotta psykoterapiassa opettivat hänelle muun muassa lempeyttä itseään kohtaan.

– Syömishäiriön päätepysäkki on pahimmillaan kuolema. Ei minulla ollut muita vaihtoehtoja kuin hakea ammattiapua.

Kun Nummela täytti 30 vuotta hän koki hetken, joka oli tietynlainen välitilinpäätös hänen elämässään. Lähes 300 vieraalle järjestetyt isot juhlat venähtivät aamun pikkutunneille. Juhlien jälkeen Nummela heräsi pysäyttävään mielentilaan, ”lahosi yksiönsä lattialle” ja oli varma, että kaikki junat olivat menneet.

– Se oli sellainen absoluuttinen mielentila, että en ollut saavuttanutkaan haluamiani asioita ja että tähän mennessä kaiken olisi ikään kuin pitänyt olla valmista.

Tunnemyrskyn myötä hän kuitenkin oivalsi, ettei hänellä ole kiire mihinkään ja ettei ikä edusta mitään. Sen jälkeen näyttelijän elämässä on tapahtunut monia ihania asioita.

– En olisi voinut edes kuvitella olevani nyt tässä pisteessä.

Nummela valittiin vuonna 2018 vuoden teatteri­näyttelijäksi. Isommalle yleisölle hän tuli tunnetuksi Putous-ohjelman myötä. Hän on näytellyt myös Syke-draamasarjassa seitsemännestä kaudesta lähtien. Nummelalla on vuonna 2020 syntynyt lapsi yhdessä avopuolisonsa Roope Salmisen kanssa.

Lähde: Ilta-Sanomat

Lue myös:

Seiska: Helmi-Leena Nummela nähdään Ylen suosikkisarjan roisissa seksikohtauksessa – ”Miten tässä ollaan?”

Helmi-Leena Nummela julkaisi paljonpuhuvan kuvaparin – ”Olin tietämättäni raskaana”