Vuoden 1997 Miss Suomeksi kruunattu hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä kertoo tuoreessa Rakkaudella Karita -podcastin jaksossa kärsivänsä sekundaarisesta lapsettomuudesta.

Sekundaarisella lapsettomuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa parilla on jo lapsi tai lapsia, mutta toinen raskaus ei toiveista huolimatta ala.

Tykällä ja hänen Petri-puolisollaan on yksi yhteinen, 12-vuotias poika Luca. Tykän mukaan myöskään Luca ei saapunut maailmaan ”ihan sormia napsauttamalla”.

– Kaikki sanoivat minulle, että toinen (lapsi) tulee aina todella helposti. No, ei tullut vaikka odotin kuin kuuta nousevaa, Tykkä avaa podcastissa.

– Toivoin enemmän kuin mitään, että minusta tulisi toiselle lapselle äiti, että Luca olisi saanut kaverin, sisaruksen, hän lisää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lapsettomuuden myötä Tykkä on käynyt läpi raskaan prosessin, jossa hän on tietoisesti opetellut hyväksymään itsensä ja parin vaikean tilanteen.

– Kävin kaiken maailman tutkimuksissa, että mikä on vikana? Mikä minussa on vialla, miksi ei onnistu?

Tutkimuksissa kuitenkin paljastui, että kaiken pitäisi olla kunnossa.

– Mutta jostain syystä ei vain tärpännyt, nainen huokaisee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Vuosien varrella Tykkä on joutunut kuulemaan runsaasti uteluita ja kommentteja toisesta lapsesta. Erityisen pahalta on tuntunut, kun häntä on onniteltu raskaudesta, jota ei ole ollut.

Tänä päivänä Tykkä tuntee olevansa sinut lapsettomuutensa kanssa. Silti hän muistuttaa, että lapsiin liittyviä aiheita on aina syytä käsitellä varovasti ja hienovaraisesti.

– Älkää ihmeessä puuttuko toisten ihmisten lapsiasioihin, ne ovat todella herkkiä asioita. Silloin, kun lapsettomuutta joutuu kohtaamaan, se on todella arka paikka, hän summaa.

Lue myös:

Karita Tykkä puhuu avoimesti äitinsä kuolemasta – näin kammottava sairaus eteni: ”Ihminen haudataan elävältä”

Äitinsä menettänyt Karita Tykkä julkaisi koskettavan kirjoituksen – ”Kaipaus on vahvasti läsnä”