23-vuotias kauneudenhoitoalan yrittäjä Nana Partanen kruunattiin lauantaina 17. syyskuuta vuoden 2022 Miss Suomi -kisojen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi. Lisäksi Partanen vei yleisön suosikki -tittelin keräämällä kilpailijoista eniten yleisöääniä.

Tällä hetkellä Partanen yrittää sulatella kaikkea tapahtunutta ja palata missiglamourin keskeltä hiljalleen takaisin arkeen. Toistaiseksi hän on saanut kulkea rauhassa kaupungilla, eikä julkisuus ole vielä tuntunut ahdistavalta.

– Olen ulkona liikkuessani aina niin omissa maailmoissani etten ainakaan itse ole huomannut, että minua olisi tunnistettu. Töihin tai kauppaan mennessä minua on saatettu onnitella ja olen sitä aluksi vähän hätkähtänyt, Partanen kertoo nauraen Metropolille.

– Minulle oli tärkeää jo heti missikisoihin valmistautuessa muistaa pitää kiinni omista arvoistani ja mielipiteistäni. Olen iloinen siitä, että olen voinut kulkea omaa polkuani ja siinä ohella saavuttaa minulle tärkeitä asioita, hän jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Missikisat ovat Partaselle ennen kaikkea väylä saada tilaa ja näkyvyyttä aiheille, jotka hän kokee tärkeiksi: tasa-arvolle, naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille sekä ADHD:lle.

– Minulla itselläni on diagnosoitu ADHD ja olen huomannut, että etenkin naisten ADHD:sta puhutaan edelleen liian vähän. Nuorempana en tiennyt paljoakaan naisia, joilla olisi ADHD ja nyt haluan antaa omat kasvoni tälle aiheelle, Partanen toteaa.

– Ennen diagnoosia jouduin kärsimään ADHD:n aiheuttamista oireista, kun en tiennyt, että mikä minulla oikein oli. Diagnoosin myötä opin tunnistamaan haasteitani, ja tänä päivänä koen ADHD:n olevan tietynlainen supervoima. Pystyn esimerkiksi tekemään töitä intohimolla monta tuntia putkeen. Mielestäni ADHD-diagnoosin omaavat ihmiset ovat usein myös todella avoimia. Minäkin uskallan heittäytyä asioihin suurella innolla ja ennakkoluulottomuudella.

Partasta voisikin kuvailla todelliseksi monilahjakkuudeksi. Oman yrityksen pyörittämisen ohella hän muun muassa kirjoittaa ja piirtää lastenkirjaa sekä luo uraa media-alalla.

Suurimmiksi unelmikseen Partanen nimeää yrityksensä laajentamisen, osallistumisen vielä yksiin kauneuskilpailuihin, työskentelyn sosiaalisen median parissa sekä perheen perustamisen.

– Kuvailisin itsetuntoani hyväksi. Nuorempana olin pinnallisempi ja kiinnitin enemmän huomiota ulkonäköön. Nyt ajattelen, että ulkonäkö rapistuu, joten tärkeintä on se, mitä ihmisellä on sisällä, Partanen pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Partanen tiedostaa kuitenkin jokaisella olevan omat heikot kohtansa. Myös hän on kamppailut kehoon liittyvien epävarmuuksien kanssa.

– Sain nuorena kuulla todella paljon ikäviä kommentteja painostani. Olen aina ollut pienikokoinen, ja lapsena olin luonnostaan jopa alipainoinen. Tämän kanssa olen kamppaillut paljon. Ajattelin joskus, että jos minulla ei ole muotoja, en ole ole tarpeeksi naisellinen. Aikuisempana olen muuttunut lempeämmäksi itseäni kohtaan ja ymmärtänyt, ettei koko tai oikeastaan mikään mukaan asia määritä minun naiseuttani. Tänä päivänä arvostan aiempaa enemmän sekä itsessäni että muissa ihmisissä luonnetta ja persoonaa.

Missikisoja on jo vuosien ajan arvosteltu niiden vanhanaikaisuudesta ja erityisesti naisten esineellistämisestä. Kritiikin myötä kisat ovat muuttuneet rutkasti modernimpaan suuntaan, mistä myös Partanen on iloinen.

Partanen kuuluu itse seksuaalivähemmistöön, eikä hän häpeile puhua asiasta. Partanen haluaa omalla avoimuudellaan kannustaa myös muita olemaan rohkeasti omia itsejään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Partanen paljastaa Metropolille seurustelleensa naisen kanssa lähes puolen vuoden ajan.

– Tapasimme sosiaalisen median kautta. Aloimme juttelemaan ja pian huomasimmekin viihtyvämme loistavasti toistemme kanssa, Partanen kertoo hymyillen.

– Parasta suhteessa on ehdottomasti se, että olen yhdessä ihmisen kanssa, jonka kanssa näen tulevaisuuden. Meidän kahden välillä on syvää rakkautta ja luottamusta. Nauramme paljon ja tiedämme, ettei kumpikaan tuomitse toista.

Kun Partanen kertoi seurustelusuhteestaan ensimmäistä kertaa perheelleen, tuntui tilanne jännittävältä.

– Asia tuli aluksi heille pienenä shokkina. Kerroin vanhemmilleni omasta seksuaalisuudestani samaan aikaan kun kerroin seurustelevani naisen kanssa, joten kaikki tämä tuli heille aika isona yllätyksenä, Partanen muistelee.

– Heillä meni hetki asiaa sulatellessa, mutta nykyään heille on tärkeintä se, että olen onnellinen. Perheeni on minulle tärkeä, ja he tukevat minua kaikessa mitä teen. Se on ihanaa, hän kiittelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Partanen kokee tärkeäksi rohkaista ihmisiä puhumaan avoimesti seksuaalisuudestaan.

– Toisaalta kenenkään ei tarvitse pakottaa itseään kertomaan omasta seksuaalisuudestaan, jos se ei tunnu hyvältä. Ja muista: mikä tahansa vastaus sieltä tulee, se ei määritä sinun arvoasi.

Muulle maailmalle Partanen lähettää painavan viestin:

– Toivon, että kaikki saisivat kokea rakkautta elämässään, ja että jokainen saisi rakastaa ketä rakastaa. Toisen onni ei ole keneltäkään muulta pois, hän kiteyttää.

Lue myös:

Mallimaailma sairastutti Miss Suomi Petra Hämäläisen syömishäiriöön – joutui hakemaan ammattiapua: ”Lopetin mallintyöt”

Tuoreesta Miss Suomesta Petra Hämäläisestä löytyi todella rohkea topless-kuva