Laulajalegenda Tauno “Tauski” Peltonen myöntää avoimesti väsyneensä viimeaikaiseen koronakeskusteluun, joka on ollut paljon pinnalla somessa ja mediassa.

Mies uskoo olevansa lähes poikkeus muiden artistien joukossa, jotka ovat tuoneet voimakkaasti esille koronapandemiasta aiheutuvaa kulttuurialan ahdinkoa ja esittäneet melko rajujakin vaatimuksia hallitukselle.

– Minusta tuntuu, että olen ehkä ainoa artisti, joka ei nurise ja narise koronasta, Tauski huokaisee Metropolille antamassaan haastattelussa.

Tauski lisää nopeasti, että hänen tarkoituksenaan ei tietenkään ole loukata ketään toista muusikkoa, sillä hän ymmärtää hyvin, että vallitseva tilanne on vaikea monelle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Marco Hakala / Rauta5

40 vuoden kokemus musiikkialalla on kuitenkin opettanut laulajaa tarkastelemaan asioita astetta laajemmasta näkökulmasta.

– Se mitä haluaisin muistuttaa on se, että tässä kriisissä ei mitata taiteilijan suosiota tai osaamista. Koronapandemia on maailmanlaajuinen haaste, ja se vaikuttaa meihin kaikkiin. Jos sinulle ei juuri tällä hetkellä löydy oman alasi töitä, niin siitä ei kannata tehdä mitään henkilökohtaista ongelmaa, Tauski alleviivaa napakasti, mutta lempeään äänensävyyn.

– Sinä et myöskään itse ole syyllinen hankalaan tilanteeseesi – mutta toisaalta ei meistä kukaan muukaan ole, eivät edes yhteiskuntamme päättäjät, hän lisää ja kiittää kaikkia, jotka antaneet oman panoksensa koronanvastaiseen työhön.

Ansaittu loma

Koska koronapandemia on asia, johon ei yksittäinen ihminen pysty hallituksen asettamien rajoitusten noudattamisen lisäksi kovin paljoa vaikuttamaan, on Tauskin mielestä turha jumittua asian negatiivisiin puoliin.

– Me asumme täällä Suomessa kuitenkin hyvinvointivaltiossa, joten saamme olla kiitollisia kaikesta siitä hyvästä, mitä meillä on. Kunhan me kaikki vain toimimme parhaamme mukaan tässä tilanteessa, niin sen pitäisi kyllä riittää.

– Minä itse ainakin olen iloinnut suuresti, kun olen pystynyt monen kymmenen vuoden työputken jälkeen vihdoin vähän lomailemaan. En ole koskaan aikaisemmin osannut tällä tavalla ottaa rennosti, sillä olen aina ollut sellainen, että kun kysytään keikalle, niin sinne sitten lähdetään vaikka mikä olisi, Tauski kertoo nauraen.

Mutta kyllä kotona pysytteleminen on toisinaan aiheuttanut myös Tauskille pientä levottomuutta, vaikka hän myönteisen ajattelun nimeen vannookin.

– Viime keväänä, kun olin ollut kolme viikkoa putkeen vain kotona, huomasin tuntevani oloni rauhattomaksi. Sitä on nykyajan ihminen niin tottunut liikkumaan vapaasti eri paikkojen ja jopa valtioiden välillä, että tällainen pakotettu paikoillaan pysyminen on meille täysin vieras käsite, Tauski sanoo.

– Eihän kukaan halua olla kahlittuna omaan kotiinsa. Toisaalta tässä on mielestäni kiinnostava ristiriita, sillä monille meistä koti on se kaikista pyhin paikka, ja sitä myös sisustetaan sen mukaisesti. Kuitenkin usein haluamme silti olla jossain muualla ja matkustelemme ympäri maailmaa hakemassa tyydytystä milloin mihinkin tarpeisiimme, muusikko pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Marco Hakala / Rauta5

Oma koti kullan kallis

Tauskille itselleen koti on kuitenkin paikka, jossa hän viihtyy, ja jonka arvo on hänelle mittaamattoman suuri. Omassa kodissaan Tauski tuntee olonsa aidosti onnelliseksi, ja siellä hänellä on myös rutkasti rakkautta ympärillään.

– Se mitä me ihmiset usein unohdamme on, että kuinka pienet asiat meidän elämässämme lopulta ovat niitä kaikkein merkityksellisimpiä. Tällaisissa kriiseissä ei maallisella mammonalla ole mitään väliä, vaan tärkeintä on, että meillä on rakkautta ja läheisyttä.

– Rakkaus elää kriiseissä ja rakkaus elää köyhyydessä; nämä ovat sellaisia perusasioita, joita toivon, että me kaikki todella ymmärtäisimme, sillä niillä me pääsemme vaikeissakin tilanteissa eteenpäin, Tauski kiteyttää.

Lue myös:

IL: Tauskin ja Sedu Koskisen musiikkibisnekset katkolla – syynä maksamattomat palkkiot

Tauski Peltonen laihtui 25 kiloa – ”Tämä oli elämäni pienin, mutta paras projekti”

IL: Tauski paljastaa mielipiteensä Sedu Koskisen kohujuhlista: ”Kaikkien kannattaisi vaan pysyä kotona”